• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKYapı Kredi Step

Cumhuriyet’ten ayrılan Engin: Erdoğan yeni yönetimden memnundur, ortada darbe yok

11/09/2018 12:44

Cumhuriyet gazetesini yayınlayan Cumhuriyet Vakfı’ndaki yönetim değişikliğinin ardından istifa eden gazeteci Aydın Engin, Cumhuriyet’e ‘darbe yapıldığı’na dair görüşe katılmadığını belirterek, “Ortada bir darbe falan yok” dedi.

Engin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet’in yeni yönetiminden memnun mudur sizce?” sorusuna “Elbette memnundur” diye cevap verdi.


Fotoğraf: DHA

Vakıf seçiminde yönetimin değişmesi sonrası gazeteden ayrılan isimler şöyle: Genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, yazıişleri müdürü Bülent Özdoğan, Faruk Eren, yazarlar Hakan Kara, Aydın Engin, Çiğdem Toker, Kemal Can, Ceyda Karan, Nazan Özcan, Dilek Şen, Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Melis Alphan, Bülent Şık, Barbaros Şansal, Binnaz Saktanber, Ahmet Tulgar, Mirgün Cabas, okur temsilcisi Güray Öz, cumartesi ekinin yönetmeni Zeynep Miraç, pazar ekinin yönetmeni Tayfun Atay, internet sitesi sorumlusu Bülent Mumay.

Cumhuriyet davası’nda gözaltına alınan isimlerden biri olan Engin, gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu’nun tutuklu olduğu sürede gazeteyi yönetmişti.

‘Ortada bir darbe falan yok’

gazete.taz.de’den Tunca Öğreten’e konuşan Engin, “Gazetenin bugünkü hali size ne hissettiriyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Cumhuriyet adına mutlu değilim. Hatırlayın Cumhuriyet, Mayıs 2015’te Suriye’deki cihatçılara askeri mühimmat taşırken jandarma tarafından durdurulan Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR’ların haberini yapmıştı. O günden beri de karşımızda gazeteyi susturmak için çeşitli yollar deneyen bir iktidar var. Bunun için yargı yoluyla Cumhuriyet Vakfı’nın seçimini iptal ettirmek istediler; arkadaşlarımızın bazılarını hapse attılar. Gazete içerisinde de bizden hoşnut olmayanlar vardı. Hatta bazıları gidip mahkemelerde şahitlik dahi yaptı. Gazete içinde imza toplayıp, vakıf yönetimini ele geçirmek isteyenlerle uzlaşmamız için imza toplayanlar da oldu. Dolayısıyla şimdi bu insanların, gazete yönetiminde olması beni kederlendiriyor, bazen de öfkelendiriyor.”

Bugün yönetime gelen isimlerle o günlerde ‘mesleki ve ahlaki olarak uzlaşma sağlama’nın söz konusu olamayacağını söyleyen Engin, vakfın başına gelen ‘Alev Coşkun ve adamları’nın Cumhuriyet davasında ‘savcı şahitliği’ yaptığını savundu.

Engin şöyle devam etti: “Ayrıca bunlar, aşırı milliyetçi olarak tanımlayabileceğim, ultra Kemalist ideolojiye sahip insanlar. Yani Kürt sorununda çözümü askeri yöntemlerde arayan, Avrupa Birliği ile ilişkileri Batı emperyalizmi olarak tanımlayan isimlerdi. Neticede o gün bir demokrasi mücadelesi verdik ve başarılı da olduk. Bugünse Cumhuriyet, tam olarak susturulmuş olmasa da gücünü kaybetmiştir.”

Cumhuriyet’e ‘darbe yapıldığı’na dair görüşe katılmadığını söyleyen Engin, “Ortada bir darbe falan yok” dedi.

‘Selçuk, iki kanat arasındaki dengeyi iyi kurdu’

Engin şöyle konuştu: “Evet, mahkemeler Tayyip Erdoğan’ın, bağımsız da değiller. Ancak öyle ya da böyle vakıf seçimi bir mahkeme kararıyla yenilendi. Ve yeniden yapılan seçimde iyi örgütlenmiş olan, ideolojik çizgide bir araya gelmiş insanların sayısı daha fazlaydı. Dolayısıyla ultra Kemalistlerle daha özgürlükçü, daha demokrat, bağımsız gazetecilik yapmak isteyenler arasındaki mücadeleyi biz kaybettik. Cumhuriyet, şanlı olduğu kadar karanlık sayfaları olan da bir gazetedir. Örneğin, şair Nazım Hikmet’in fotoğrafını üstüne tükürülmesi için bastıklarını söyledikleri de olmuştur; faşist İtalya’ya selam yollayan manşetler yaptıkları da… Gazetelerin tarihlerinde böyle zikzaklar olur. Ama Cumhuriyet’te bu daha serttir. Gazetede her dönem nasyonalistlerle özgürlükçüler arasında bir ayrışma vardı. 90’lı yıllarda yazı işleri müdürlüğü yaptığım dönemde de çok yaşadım. Ancak 1991’den 2010’a dek gazetenin başında olan İlhan Selçuk, iki kanat arasındaki dengeyi iyi kurabilmiş bir yöneticiydi. Selçuk’un ölümüyle bu iki kanat arasındaki çekişme daha da sertleşti.”

Vakfın açıklamasındaki ‘Uğur Mumcu gazeteciliği’ ifadesi hatırlatılan Engin, “Aslında o açıklamada Uğur Mumcu’nun Kemalist kimliğine vurgu yapılıyordu. Kemalist derken de, Kemalistleri bir bütün olarak ele almamak gerekir. Laiklik dinine tapan Kemalistler var, bir de laikliği savunan Kemalistler. İkisi arasında da ciddi nüans var. Mumcu, benim iyi arkadaşımdı. Gazeteciliğe aynı gün başladık. Aramızda da ideolojik olarak her zaman dostça bir itiş kakış vardı. Rakı masasında bana ‘İşçileri kafaya takmışsın. Bir araba dolusu işçiyi bilinçlendireceğime, bir albay bilinçlendiririm daha kestirme olur işler’ diye takılırdı. Bu elbette bir espriydi ama aynı zamanda bir bakış açısını da yansıtıyordu. Dolayısıyla arkadaşların ‘Uğur Mumcu gazeteciliği’ tanımı bana bir şey ifade etmiyor. Bu gazetede Mumcu gibi araştırmacı gazetecilik yapan pek çok insan oldu” dedi.

‘Gazeteyi Atatürkçü çizgiden saptırdılar’ demek istiyorlar’

Akın Atalay’ın vakfın başına geçmesiyle gazetede bir yenilenme yaşandığını ve ‘Kemalist olarak tanımlanamayacak isimler’in yazmaya başladığını aktaran Engin, bu değişimin gazetenin ‘Kemalist kanadı’nda tepkiye neden olduğunu söyledi.

Vakfın açıklamasındaki ‘Atatürk Cumhuriyeti’ tanımlamasıyla ilgili “30’ların Atatürk’ünden mi yoksa yüzünü Batı’ya dönmüş modern bir Türkiye yaratmak isteyen Atatürkçülükten mi bahsediyoruz?” yorumunu yapan Engin, “O metinde aslında bizim yönetimimizi kastederek ‘Bunlar Atatürkçü değiller, gazeteyi Atatürkçü çizgiden saptırdılar’ demek istiyorlar. Bu benim için içi boş bir tanımlama. Olsa olsa bizi lekelemek için kullanılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

‘Erdoğan memnundur’

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet’in yeni yönetiminden memnun mudur sizce?” sorusuna “Elbette memnundur” diye cevap veren Engin, “AKP 2002’de iktidara geldiğinde, Gülen Cemaati onun koalisyon ortağıydı ve pek çok suçu birlikte işlediler. Erdoğan, AKP hükümetine darbe yapacağı gerekçesiyle Cemaat’e bağlı yargı mensuplarınca başlatılan Ergenekon davalarının savcısı olduğunu kendi söylüyordu. Erdoğan’ın izni olmadan o generaller tutuklanamazdı. Daha sonra Gülen Cemaati ile düşman olunca yeni ortaklara ihtiyaç duydular. Ergenekon yargılamalarında tutuklanan generalleri dışarı çıkardılar ve kilit görevlere atadılar, itibarlarını da iade ettiler. Eski Ergenekoncular artık Erdoğan’a yakın duruyor. Tüm bu anlattıklarımı birleştirdiğimde, bugünkü Cumhuriyet yönetiminin de Erdoğan ile aynı pencereden baktığını söyleyebilirim” diye konuştu.

‘Gençleri tatmin edecek bir Cumhuriyet de olmayacak’

Basılı Cumhuriyet’i bayiden alanların sayısının 40 bin civarında olduğunu aktaran ve bu sayıda düşüş beklemediğini belirten Engin, “Ancak gazetenin yayın politikasını önemseyen, ‘Ah gazete elden gitti’ diyecek olanlarsa Cumhuriyet’i internetten okuyan yaklaşık bir buçuk milyon kişi. Düşerse dijital okurdaki sayı düşer. Ayrıca bundan böyle gençleri tatmin edecek bir Cumhuriyet de olmayacak. Çünkü gazeteye, aynı dokuma kumaşından çıkan bıktırıcı bir Kemalizm, Atatürkçülük ve laisizm söylemi hakim olacak. Farklı bir ses çıkmasına izin vermeyecekler gibi geliyor bana” dedi.

Engin, “Gazeteyi yönettiğiniz dönemde, sonradan pişman olduğunuz, ‘Keşke yapmasaydık’ dediğiniz haberler oldu mu?” soruna da yanıt verdi: “Oldu tabii, olmaz mı? Mesela cumhurbaşkanlığı seçiminde sadece Tayyip Erdoğan’ın karşısında aday olduğu için CHP’nin adayı Muharrem İnce’ye fazla prim verdik. İnce’yi eskiden beri tanıyan, politik çizgisini bilen bir gazeteciyim. Onu bu kadar yukarı çıkarmamız doğru değildi.”

Yönetim değişikliği sonrası Cumhuriyet’ten peş peşe ayrılıklar

AP raportörü Piri’den Cumhuriyet yorumu: Erdoğan’la aynı hizadaki ulusalcılara geçti

Cumhuriyet’te bir veda daha: Aslı Aydıntaşbaş yazılarına son verdi

Murat Sabuncu’dan Cumhuriyet’e veda: Kimsenin karşısında eğilmedik

DİSK Basın-İş: Cumhuriyet çalışanları aleyhine tanıklar vakıf başkanı ve GYY oldu

Cumhuriyet’te ‘yeni dönem’: Künye ve logonun yeri değiştirildi

Yönetimi değişen Cumhuriyet: Atatürk kesin olarak gazeteye dönmüş bulunuyor

Cumhuriyet’te yönetim değişti: İlk giden yayın yönetmeni Sabuncu

Kategori:Medya

SON HABERLER

Time’a göre yılın en iyi 10 oyunu

ABD’de haftalık yayınlanan Time dergisi, oyunlarla dolu bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken yılın en popüler 10 oyununu listeledi.

BUDO seferleri iptal edildi

İstanbul ile Bursa arasında karşılıklı işletilen deniz otobüsü seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

İnme uykuda bile ‘ansızın’ gelebilir

Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon, ülkemizdeyse 140 bin kişi inme (felç) geçiriyor. Avrupa Parlamentosu girişimi olan Stroke Alliance For Europe (SAFE-Avrupa İnme Birliği) 2035’de sadece kıtada yılda üç milyon insanın inme geçireceğini öngörüyor.

İskoçlar çetesi çökertildi: 250 milyonluk mal varlığına el konuldu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul merkezli Tekirdağ ve Gaziantep’te eş zamanlı düzenlenen Kafes-17 operasyonuyla ‘İskoçlar Çetesi’ olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildi️ğini duyurdu.

Gazze için ateşkes kararına ABD vetosu

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

Cumhuriyet’te son durum: Gürsel ve Göktaş istifa etti, Mumcu ara verdi
ETHA editörü Şahin ile muhabir Gayıp’ın tutukluluğuna devam

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 229 gündür hapiste

YAZARLAR

Kurtuluş son durakta bir tuhaf dörtlü: Minik, Mafya, Kamil Koç ve ben

Behzat Şahin

Kamusal entelektüel, akademi ve elitizm üzerine birkaç satır…

Murat Sevinç

Medeniyetler çatışması, Batı karşıtlığı ve İslamcılığın yeniden inşası

İhsan Dağı

Çok özel bir halk mıyız, neler oluyor, ne yaşıyoruz?

Murat Sevinç

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu… Sandığınız gibi değil

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Kissinger’ın arkasından

Bahadır Kaynak

Alıntıya hakkını ver, çöp-sözlerle doldurma

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Murat Ağırel: 900 milyon liralık ‘Castle Hawk’ dolandırıcılığı

Selin Nakıploğlu: Laikliğin ve kamusal eğitim hakkının tahribatı…

Emin Çölaşan: Komisyonda yer alan işçi ve işveren temsilcileri sadece figüran

Murat Muratoğlu: Önümüzde koskoca buzdağı, bütün kredi betona harcandı

Deniz Zeyrek: Vatandaşların mülklerini kentsel dönüşüm gerekçesiyle kimse ellerinden alamaz

Gözde Bedeloğlu: Eğitimde yokuş aşağı

Alaattin Aktaş: Zamlardan hükümet sorumlu

Şeref Oğuz: Uymayacaksan neden anayasa üretirsin?

Esfender Korkmaz: Ekonomide üç maymun

İsmail Saymaz: Ece Ronay kurşunları Ayhan Bora Kaplan’a uzanıyor

Murat Muratoğlu: Rezervin 54 milyar dolar ekside olduğunu söyleyecekler mi?

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×