Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP İl Başkanları toplantısında fındığın taban fiyatının kilosunun 17 lira olduğunu açıkladı. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Fındık fiyatının erken açıklanmış olması ve devletin piyasaya müdahale etme kararını almış olmasını üretici kesimi adına olumlu buluyorum” dedi.

Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) taban fiyatlarını açıklayarak şunları söyledi: “Giresun kalite kabuklu fındığın taban fiyatı 17 lira. Levant kaliteli kabuklu için de taban fiyat 16.5 liradır. Buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı desteği ekleyince kilogram fiyatları 19 lira ile 18.5 lira arasına gelmiş oluyor.”
‘Fındık fiyatının erken açıklanmış olması olumlu’
Bayraktar, piyasadaki tüm aktörlerin, devletin fındıkla ilgili bu tavrına göre konum alacaklarını belirterek, “Belki sektörün bir kısmı fiyatı bir miktar daha yüksek bekliyor olabilir ama doğrudan desteği de düşününce fındık fiyatları geçmiş yıllara nazaran gayet iyi” dedi.
TMO ile müdahale alıma dahil olmak için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşeceğini de aktaran Bayraktar şöyle devam etti: “Biz son üç yıldır müdahale alımı için hazır konumdayız. Zaten üretici kesiminin de böyle bir beklentisi var. Ayrıca piyasayı regüle etme anlamında da böyle bir kararın piyasaya daha olumlu yansıyacağı gibi bir hepimizin ortak kanaati var. Önümüzdeki hafta böyle bir girişimimiz olacak.”
Üreticiler ve kurum adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Bayraktar, “TMO fiyatı ile serbest fiyatı arasında bir miktar fark olabilir. Önemli olan bu farkın ne olacağı, eğer TMO aldığı bu görevi piyasada sezonda ürünü çok daha çabuk kısa zamanda çekmek gibi bir yola başvurursa muhtemelen buna yakın bir fiyat serbest piyasada oluşur” dedi.
CHP Giresun İl Başkanı Fikri Bilge ise dün TMO tarafından bir an önce fındık fiyatının açıklanması gerektiğini ve fiyatın en az 20 lira olması gerektiğini söylemişti.