Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’a silahlı saldırıyı gerçekleştiren Murat Şahin ve iki sanık hakkındaki ağır ceza mahkemesine gönderilen dava dosyası ‘Ağır Ceza kapsamında kalmadığı’ gerekçesiyle tekrar Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Dündar hakkındaysa savunmasının alınması için zorla getirilme kararı çıkarıldı.
Dündar’a 6 Mayıs’ta MİT TIR’larıyla ilgili davası görülürken Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda NTV muhabiri Yağız Şenkal bacağından yaralanmıştı.
Can Dündar’a iki el ateş etmesinin ardından polise teslim olan Murat Şahin, emniyetteki ifadesinde saldırıyı tek başına gerçekleştirdiğini ileri sürmüş, niyetinin öldürme değil korkutma olduğunu söylemişti.
Dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, sanıkların ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan yargılanması istenmişti.
Dava dosyasını inceleyen İstanbul 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Murat Şahin, Sabri Boyacı ve Habip Ergün Celep’in Can Dündar’a yönelik fiile bağlı kastlarının ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçu kapsamında olmadığını, iddianamede nitelendirildiği gibi ‘kasten yaralama’ ve ‘silahla tehdit’ suçları kapsamında kaldığını belirterek, görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın yeniden İstanbul 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.
Duruşma 21 Ekim’de
28’inci Asliye Ceza Mahkemesi de davada Can Dündar dışında tüm sanıkların ifadelerinin alınmış olması ve karar aşamasına gelinmiş olması nedeniyle, Dündar hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı verdi.
Duruşma 21 Ekim tarihinde görülecek.
İddianamede, Şahin’in ‘kasten yaralama’, ‘silahla tehdit’,‘hakaret’, ‘6136 sayılı kanuna muhalefet’ suçlarından dört yıldan 11 yıla kadar hapsi isteniyordu. Azmettirmekle suçlanan diğer iki şüphelinin de ‘kasten yaralama’ ve ‘silahla tehdit’suçlarından iki yıl sekiz aydan yedi yıla kadar hapsi talep ediliyordu.
Dündar yurtdışında
Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenliği koltuğunu bırakan Dündar, “OHAL kaldırılıncaya kadar Türkiye’den uzak kalmak istiyorum” diyerek yurtdışına çıkmıştı.
Can Dündar: ‘FETÖ’ye yardım etmekle yargılanacağım
Can Dündar genel yayın yönetmenliğini bıraktı: Bu yargıya teslim olmama kararı aldım
Can Dündar: OHAL bitene dek Türkiye’den uzak kalmak istiyorum
Can Dündar’a saldırının sanıkları ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ten ağır cezalık
Can Dündar saldırısının sanığı: Kulak pasını alacağım, adrenalinini yükselteceğim
Can Dündar’a silahlı saldırının iddianamesi: Eylem yapacağım ve ses getireceğim
Dündar mahkumiyet kararını Erdoğan’a ‘hediye etti’: Davanın savcısı gibi davrandı
VİDEO I Saldırganın Can Dündar’a ateş ettiği anın görüntüsü
Yeni Akit ‘fırsatı kaçırmadı’: Saldırı tiyatrosu, Can Dündar’dan mağdur edebiyatı
Kılıçdaroğlu: ‘Hedef gösterenler, Can Dündar’a saldırının sorumlusudur’
VİDEO | Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar: Silahı görünce üzerine gittim
VİDEO | Dündar’a saldırı anının hemen sonrası