Boşanan kadına eski eşle yeniden evlenmek için süre şartı: AYM iptal talebini reddetti

Anayasa Mahkemesi (AYM) boşanan kadına, eski eşiyle yeniden evlenmesi için 300 gün geçmesi şartı koşan kanun maddesinin iptalini reddetti.

Fotoğraf: AA

İstanbul 8’inci Aile Mahkemesi baktığı bir davada Türk Medeni Kanunu’nun 132’nci maddesi, yani ‘kadın için beklemesi süresi’nin iptali için AYM’ye başvurmuştu.

AYM talebi sadece mahkemenin baktığı davayla ilgili bölümü ‘eski eşlerin yeniden birbirleriyle evlenmek istemeleri’ yönünden inceleyip karara bağladı.

İncelenen hüküm 132’inci maddenin son fıkrasıydı: “…evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”

ANKA’nın haberine göre yüksek mahkeme bu fıkranın iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

132’nci maddenin tümü şu hükmü içeriyor:

“Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter.

Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”

Evlilik kredisi limiti 100 bin lira arttı: Çocuk başına bir yıl erteleme

Evlenmek isteyenlere 150 bin lira faizsiz kredi: ‘Nikah merasimleri sade olmalı’

Doğum yardımı beş yaşına kadar sürecek