• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Borsa İstanbul 'Garanti' rüzgarıyla rekorda

15/11/2021 12:23

İspanyol BBVA’nın Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar vermesi, Borsa İstanbul’da rekor getirdi. Bankacılık endeksinde prim yüzde 10’a ulaşırken, haber dolar/TL’de de harekete neden oldu.

Fotoğraf: Reuters

BBVA halihazırda Garanti Bankası’nın toplam sermayesinin yüzde 49,85’ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor. Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifi, bankanın toplam sermayesinin yüzde 50,15’ini temsil eden 2,1 milyar adet paya yönelik.


BBVA 2011’de Garanti Bankası yönetiminde Doğuş Grubu’yla stratejik ortak olmuştu. Bankanın hakim ortağı, 2015 yılında yüzde 14,89 ve 2017 yılında ise yüzde 9,95’lik satın alımlarıyla hisselerin yüzde 49,85’e çıkarmıştı.

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres mevcut hisse alım kararına dair yaptığı değerlendirmede Türkiye piyasalarında mevcut risklerin zaten fiyatlandığını söyledi. BBVA CEO’su Onur Genç ise Türkiye’nin uzun dönemli potansiyeline inanmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre ise bankanın hisseleri şu an fazlasıyla ucuz.

BBVA, son Garanti hissesi alımı yaptığında fiyat 2.2 dolar civarındayken bugün gelinen noktada bu rakam 1.2 dolar seviyesinde. Kaynaklar ayrıca BBVA’nın 2015’teki ilk satın alımında maliyetinin 8 milyar avro civarında olduğunu şu an ise yüzde 50,1’e 2.2 milyar avro’yla sahip olabileceğine dikkat çekiyor.

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez de BBVA’nın Garanti için pay alımı kararını ‘batan geminin mallarına üşüşme‘ olarak değerlendirdi.

Şamata birazdan başlar:Bakın, yabancılar nasıl Garanti hisselerini kapışıyor. Şahlanışı gördüler!.
Oysa, akbabalık söz konusu.
BBVA ilk girdiğinde 2014'de hisse başına 4 dolar ödemişti!. Şimdi değer, 1,22 dolara düşmüş!
Batan geminin mallarına üşüşme bu, başka bişey değil.

— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 15, 2021

İhracat ucuza gidiyor, turizm ucuza gidiyor, konutlar yabancılara vatandaşlık da verilerek ucuza gidiyor derken….
şimdi de daha çok şirket, banka hissesi 10 TL yi bulmuş dolarla, ucuzlamış olarak akbabalara gidecek.
GarantiBBVA bunun örneği.
Topyekun yoksullaşmadır bunun adı

— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) November 15, 2021

Haber akışı sonrası açılışta Garanti BBVA’nın hisse fiyatı 11,63 lirayla tavan olurken, aynı zamanda 13 Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

BİST 100 endeksi de 1,709 puanla tarihi zirvesine ulaşmış durumda. BIST 100 endeksi cuma gününü de 1.638,50 puanla tamamlayarak kapanış rekorunu tazelemişti.

Geçen haftanın son saatlerinde psikolojik sınır olan 10 liranın üzerine çıkan dolar, BBVA haberinin ardından ise 9,94’e kadar çekildi. Ancak düşüş sonrası kur yeniden 10 seviyesine ulaştı.

Kurun ivmesini yukarı yönlü sürdürmesinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun perşembe günü açıklayacağı faiz kararı etkili oluyor. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 18’den yüzde 16 seviyesine çekmişti.

Piyasada MB’nin bu toplantıda da faiz indirimi yapabileceğine yönelik beklenti güçlü. Faiz indirimi kaygısı ise TL varlıklardaki değer kayıplarının ana unsuru.

Borsa İstanbul rekor tazeledi

Cari denge eylülde fazla verdi

Borsa İstanbul’da rekor

Merkez Bankası’ndan 200 baz puanlık faiz indirimi

Deutsche Bank, iki faiz indirimi daha bekliyor

Kategori:Aktüel, Ekonomi

SON HABERLER

Seria A'da şampiyon Napoli

İtalya Birinci Futbol Ligi’nde (Serie A) 2024-2025 sezonu şampiyonu Napoli oldu.

Fenerbahçe Beko'nun EuroLeague finalindeki rakibi Monaco

EuroLeague ‘Final Four’ yarı finalinde Olympiakos’u yenen Monaco, finalde Fenerbahçe Beko’nun rakibi oldu.

Atatürk'ün adı Malta'da bir caddeye verildi

Malta’nın Marsa kasabasında, tarihi Türk Şehitliği’ne yakın işlek bir caddeye Mustafa Kemal Atatürk’ün adı verildi.

Hamburg'da tren istasyonunda bıçaklı saldırı: 12 yaralı

Almanya’nın Hamburg kentindeki merkez tren istasyonunda düzenlenen bıçaklı saldırıda 12 kişi yaralandı.

Yargıç, Trump yönetiminin Harvard kararını durdurdu

ABD’de federal yargıç, Trump yönetiminin Harvard Üniversitesi’ne uluslararası öğrenci kabulünü engelleme kararını geçici olarak durdurdu.

Bütçe eylülden sonra ekimde de açık verdi
İşveren sendikası asgari ücretteki verginin azaltılmasını istedi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 761 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Korkut Boratav: ABD emperyalizminin yeni yüzyılda saldırganlaşması, dolar hegemonyasını zayıflattı

Zafer Arapkirli: İlhan Şeşen'in dediği gibi iktidar açısından 'Benim Aklım Başımda Değil'e çok kolay bağlayacaksınız siz de…

Zeynep Aktaş: Enflasyonun üzerinde getiri sağlayanlar yatırımcıların dikkatini çekiyor

Erdal Sağlam: Var olan güvensizlik büyüyor

Burcu Aydın: Bu, temmuzda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında bir artış öngörülmediği anlamına geliyor

Kansu Yıldırım: CHP'li ve DEM Parti'li yerel yönetimlerin üzerinde tam denetim sağlamak hedefleniyor

Sefer Levent: 30 çalışandan biri artık motokurye

İbrahim Kahveci: O da ne? Köprü hala müteahhitte….

Deniz Zeyrek: Akılları fikirleri cinsellik

Esfender Korkmaz: Sorunların nedenlerinden biri de IMF ile gelen dalgalı kur politikası

Çiğdem Toker: Şimşek programının bir uluslararası toplantılarda görünen yüzü var, bir de kayda girmeyen yüzü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×