Bilim insanları, ‘büyük patlama’dan 1,5 milyar yıl sonra süper kütleli kara delik keşfetti.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile Chandra X-ışını Gözlemevi verilerini inceleyen gök bilimciler, ‘büyük patlama’dan 1,5 milyar yıl sonra bir galaksinin merkezindeki, teorik limitin 40 katından fazla madde tüketen süper kütleli kara delik keşfetti.
Science Daily dergisindeki araştırmaya göre ‘LID-568’ adı verilen kara deliği, Uluslararası Gemini Gözlemevi ile ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) NOIRLab gök bilimcilerinden Hyewon Suh liderliğindeki ekip tespit etti.
Araştırmacılar, bu keşifle süper kütleli kara deliklerin evrenin ilk dönemlerinde nasıl oluştuğuna dair ipuçları sunduğunu söyledi.
Ekip, merkezdeki kara deliğin çevresinde çok yüksek parlaklık ve beklenmedik güçlü gaz çıkışları keşfetti.
Bu çıkışların hızı ve boyutunu inceleyen ekibe göre LID-568’in kütlesel büyümesi tek bir hızlı birikim döneminde meydana gelmiş olabilir.
Bilim insanlarına göre bu sonuçlar, süper kütleli kara deliklerin, evrenin ilk yıldızlarının ölümü (hafif tohumlar) veya gaz bulutlarının içeri doğru çökmesiyle (ağır tohumlar) oluştuğunu ileri süren kuramları doğruladı.
Gök bilimciler, söz konusu keşifle, Eddington Limiti’nin aşılabileceğini ve ‘LID-568’de gözlemlenen güçlü gaz çıkışlarının, aşırı birikimin ürettiği yüksek enerji için bir tahliye vanası görevi gördüğünü belirtti. Ayrıca bu durumun sistemin kararsız hale gelmesini önlediği ileri sürüldü.