Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzelerinin eski adı Akıncı olan Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne getirileceği bildirildi.

Füzelerin getirilmesinin ardından sistemin kuruluş süreci başlayacak.
Bu üssün teknik altyapı donanımı, stratejik konumu ve olası hava saldırılarına karşı coğrafi mesafesi nedeniyle tercih edildiği kaydedildi.
Buna göre komuta kontrol araçları, radarları ve lançerleriyle 24 saat her an kullanıma hazır tutulacak sistem tüm bileşenleriyle aktif hale gelecek şekilde kurulacak, ancak barış zamanlarında bakım, tatbikat gibi durumlar dışında açılmayacak.
Üssün adı 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ‘Mürted’ olarak değiştirilmişti.
Başka bölgelere de altyapı
Sistemin kullanımıyla ilgili başka bölgelerde de altyapı hazırlanacağı, Ege ve Güneydoğu’nun öne çıktığı belirtilirken, bu durumda Türkiye’nin, Yunanistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak ve İran’ın büyük bölümlerinde kendisine yönelik her türlü hava hareketliliğini tespit edebileceği kaydedildi.
‘Uyumlu değil’
ABD, S-400’lerin NATO ile uyumlu olmadığını ve Türkiye’nin de üretim programında yer aldığı F-35 savaş uçaklarının güvenliğini tehlikeye atacağını savunuyor. ABD’li yetkililer Türkiye’nin kararından vazgeçmemesi halinde ABD yasalarında yer alan yaptırımlarla karşı karşıya olacağını söylüyor.
NATO radarına bağlanmayacak
Son olarak, Ankara’nın ABD yaptırımlarından kaçınmak için üretildiği söylenen ve ‘barış konuşlanması’ adı verilen formülde sistemin NATO radarına bağlanmayacağı belirtilmişti.
Söz konusu formül, Rusya’dan S-400 füzelerinin alınacağı haberlerinin çıkmaya başladığı 2017 yılında da gündeme gelmiş, iktidara yakın medya ‘barış mevzilenmesi’ adı verilen bu uygulamada füzelerin Akıncı Üssü’ne konuşlandırılacağını bildirmişti.
Trump’a rağmen yaptırımlar halen gündemde
Haftasonunda ABD Başkanı Donald Trump’la görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Washington’ın S-400 nedeniyle Ankara’ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtmişti. Erdoğan, füzelerin 10 gün içinde teslim alınacağını söylemişti.
ABD yönetimininse Ankara’nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması halinde, Erdoğan’ın aksi yönde açıklamalarına rağmen Türkiye’ye yaptırım uygulamayı ve F-35 savaş uçağı programından çıkarmayı planladığı bildirilmişti.