ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma füzeleri alması durumunda yaptırımlar uygulamayı gündeme alan iki ayrı tasarı verildi. Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi milletvekillerinin desteklediği tasarılardan biri Türkiye’nin NATO üyeliğini de tartışmaya açıyor.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre S-400’ler önce Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun gündemine girdi. Komisyon savunma bütçesine yönelik kapsamlı bir harcama tasarısına, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesini S-400 füzelerinin alımına bağlı olarak engelleyen bir madde ekledi. Tasarı komisyonun alt komitesinde görüşüldü. Madde, F-35’lerin Türkiye’ye teslim edilmesi için federal bütçeden kaynağın kullanılmasını yasaklıyor.
Demokratlar da Cumhuriyetçiler de destekliyor
Tahsisat komisyonundaki görüşmeler devam ederken Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’na sunulan bir karar tasarısında Türkiye ile tarihi müttefiklik ilişkisi vurgulandı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Rusya ile Türk-Amerikan ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri bir ilişkiden kaçınması çağrısı yapıldı. Tasarıda Türk hükümetine Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için yapılan anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Partili başkanı Eliot Engel tasarıyla ilgili şunları söyledi: “Bu karar ABD Kongresi’nin ülkemizin Türkiye ile tarihi ilişkisine taahhüdünü gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli NATO müttefikimizi götürdüğü yönden endişeliyiz. Demokrasi, sivil toplum ve özgür basına yönelik saldırıları kaygı verici. (Rusya Cumhurbaşkanı) Vladimir Putin ile samimi durmak kabul edilemez. ABD Kongresi Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alması halinde boş oturmayacak. Bu tasarı Erdoğan’a ‘Bu yolda gidersen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacaksın’ mesajını net şekilde veriyor.”
“Türkiye tercihini yapmalı”
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul şöyle konuştu: “Türkiye uzun süredir Amerika’nın müttefiki. Ancak bir tercih yapmak zorunda. Ankara’nın Rus füze sistemini alması halinde Amerika derhal yaptırım uygulamalı ve Türkiye’yi de F-35 programından çıkarmalıdır. Her iki partinin de destek verdiği karar tasarısı Türkiye’nin seçimini yapması gerektiği konusunda Kongre’den gelen açık bir mesaj olarak algılanmalı. Türkiye Rusya ile mi ortak olacak yoksa NATO müttefikleriyle mi? Umarım Erdoğan doğru kararı verir. İttifakımızın geleceği buna bağlı.”
Temsiciler Meclisi’nin Demokrat Çoğunluk lideri Steny Hoyer de, “Türkiye’nin liderlerinin NATO ile Batı’dan ve ittifakı birleştiren ortak demokratik değerlerden uzaklaşmasından endişeliyiz” dedi.