Son dönemde yurt dışına yerleşme planı yapanların sayısı artıyor. Kiminin niyeti başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek, kimi ise oturum izni alıp yerleşmeyi ve çalışmayı yeterli görüyor.
Ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkeleri de paralı göçmene karşı boş değil.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre 40 bin avro ile 500 bin avro arasında değişen fiyatlarda ev almak oturum izni için yeterli.
Almanya
250 bin avro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturum hakkı veren ülke, sonrasında da vatandaşı olma imkanı sunuyor.

Fotoğraflar: Reuters
Yunanistan
250 bin avro değere sahip gayrimenkul alımlarında beş yıl oturum izni veriliyor. İzin her beş yılda bir yenileniyor. Çalışma iznini kapsamayan bu hak sayesinde Schengen vizesi alma derdi ortadan kalkıyor.
Makedonya
Balkan ülkesi Makedonya 40 bin avro değerinde gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara bir yıllık oturum izni veriyor. Ülke 400 bin avro değerinde yatırım yapan iş insanlarına da vatandaşlık hakkı veriyor.
İspanya
Yabancı yatırımcıya oturum izni veren İspanya’dan 160 bin avroluk gayrimenkul satın almak yeterli.
İrlanda
Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter 400 bin avroluk bir mülk alımı yapılması.
Portekiz
AB ülkeleri arasında işsizlik oranında en yüksek üçüncü ülke Portekiz en az 500 bin avro değerinde gayrimenkul satın alan yabancıya oturma izni ve vizesiz dolaşım hakkı veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişiye istihdam sağlayacak bir iş kuran yabancının da oturum izni alma hakkı var.
Letonya
Avrupa Birliği’nin yeni ülkelerinden Letonya, kırsal kesimden en az 71 bin 500 avro, büyük şehirlerden de en az 143 bin avro değerinde ev alan yabancılara oturum izni veriyor. Böylece AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni de kazanılmış oluyor.
Ukrayna
Ukrayna’da açacağınız şirketin hesabında 100 bin dolar varsa sınırsız oturum izniniz de var demek. Yani ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorsunuz.
ABD
Ülkede 1 milyon dolar sermayeli şirket açan veya hükümetin belirlediği bölgelere 500 bin dolar civarında yatırım yapan girişimcilere önce süresiz oturum hakkı, beş yıldan sonra da vatandaşlığa geçme hakkı veriliyor.
Kanada
400 bin dolar yatırım yapıp bankada 200 bin dolar parası olanlara oturum sonrasında vatandaşlık hakkı veriyor.
Uruguay
Uruguay’da vatandaşlık için yatırım yapmaya gerek yok. 1200 dolarlık aylık kazancı olanlara üç yıllık geçici oturum izni, üç yıl sonunda da vatandaşlık hakkı tanınıyor.
Dominik Cumhuriyeti
100 bin dolarlık iş kurana vatandaşlık veriliyor. Ülkeye eşi ve çocuklarıyla yerleşmek isteyenlerin 200 bin dolarlık yatırım yapması gerekli.