Almanya’da yapılan bir araştırma karıncaların davranışlarının ne kadar karmaşık olduğuna dair yeni kanıtlar ortaya koydu.
Karıncalar ve insanların topluluk odaklı davranışları uzun süredir araştırma konusu.
Bilim insanları bu kez yaygın bir kahverengi karınca türü olan Florida Marangoz karıncalarında dikkat çekici bir fenomen gözlemlediler.
BBC Türkçe’nin haberine göre yeni araştırma, bu karıncaların kendi türünden bir başka karıncanın hayatını kurtarmak için bacak ampütasyonü (kesme) yaptığı belgeledi.
Araştırmanın baş yazarı ve Würzburg Üniversitesi’nde Davranışsal Ekolojist Erik Frank “Bu hayvanlar aleminde bir türün üyesinin bir başkasının hayatını kurtarmak için bir vücut parçasını kestiği ilk örnek” dedi.
Karınca toplulukları daha önce yaralı akranlarına bakmak ve koloniyi savunmak için hayatlarını feda etmek gibi eylemleriyle dikkat çekmiş olsa da uzmanlar bu şekilde doğrudan, hayat kurtarıcı bir müdahalenin ilk kez belgelendiğini söylüyor.
Diğer türlerin larvalarını kaçırıp köleleştiren karıncalar
Karınca toplulukları insanlara benzeyen çeşitli davranışlar sergilerler. Bazı türler yaprak ve çubuk toplar, üzerlerinde mantar yetiştirir ve mantarları yuvalarında yiyecek olarak tüketir.
Diğerleri bir tür böcekçilik uygular, yaprak bitlerini yuvalarında barındırır ve onlardan ‘süt özü’ olarak bilinen besin açısından zengin bir sıvı toplar.
Bangalore’da ekoloji araştırmaları yapan ATREE’de Böcek Bilimci Dr. Priyadarshan Dharmarajan, farklı yuvalardan gelen aynı türdeki karıncalar arasında bile çatışmalar yaşanabileceğini söylüyor.
Anlaşmazlıklar genellikle yiyecek ve yaşam alanı gibi kaynaklarla ilgili oluyor.
En ilgi çekici karınca davranışlarından biri de ‘köleleştirme’.
Bu karıncalar diğer karıncaların yuvalarını istila eder ve genç larvalarını kaçırıp kendi kolonilerinde ‘köle’ olarak yetiştirirler.
Birincil amaçları rakip kolonileri yağmalamak.
Goa’daki Aranya Çevre Araştırma Merkezi’nde Böcek Bilimci (Entomolog) Dr. Baidya “Köle yapan karıncalar köleleştirdikleri karıncalarla hiçbir ilişki kurmazlar, yakalanan karıncaları kendi kolonileri için bakım görevleri yapmak için kullanırlar” dedi.
Bangalore’daki ATREE’de Araştırma Görevlisi Sahanashri’yse şöyle konuştu: “Bu tür savaşlar sırasında, istila edilen kolonideki karıncalar yuvalarını büyük bir vahşetle savunurlar. Ancak istila eden karıncalar kraliçeyi yakalamayı başarırsa, muhafız ve işçi karıncaların savunma çabaları sona erer ve koloni fiilen teslim olur.”