SELİN GÜREL
Film eleştirmeni Selin Gürel Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal için yarışan 10 yapımı Diken için yazıyor.
Gürel, Onur Ünlü’nün ‘Bomboş’u için “Festivalde bir seyirci ödülü olsaydı mutlaka Bomboş’a giderdi” derken, Emin Alper’in merakla beklenen ‘Kurak Günler’ filminin ‘Türkiye’ye dair yanlış olan her şeyi küçük bir kasabaya sığdırdığını’ söylüyor ve soruyor: “‘Kurak Günler’i hangi absürt nedenle Oscar yarışına göndermemiş olabiliriz acaba?”
Bomboş: Onur Ünlü seyirci dostu sularda
Yönetmen: Onur Ünlü
Onur Ünlü filmografisi öyle bir noktaya geldi ki, her yeni film öncesinde tombala kesesinden sayı çeker gibi ne çıkacağına dair en ufak bir fikrimiz olmadan salona giriyoruz. Bir noktadan sonra tutarsız, ayarsız, bazıları öylesine denk geldiği için çekilmiş gibi duran bir filmler bütünü bu. Filmografisinin bir acemilik ya da olgunluk dönemi yok. En baştan beri havada süzülüyor. Kimi zaman onunla birlikte süzülüyor ama çoğu zaman yaptıklarını güvenli bir mesafeden izliyoruz. Belki de neyin kime hitap edeceğinin muğlaklığı sayesinde, festivallerin ana yarışmalarına pek nazlanmadan kabul edilen bir yönetmen Onur Ünlü. Yeni filmi ‘Bomboş’la ilgili en iyi haber, uzun zamandır çektiği en ‘ne yapmak istediğini belli eden’ film olması. Bu isteğin önemli bir karşılığı olmamasıysa Ünlü’nün derdi değil.
Arsız ve yapayalnız bir kaybeden
Filmde Serkan Keskin’in canlandırdığı Günel, şirkette bir başkasının kazandığı Kıbrıs tatilini arsızca sahiplenen, yapayalnız bir kaybeden. Ölen talihlinin çıkamadığı tatile çıkmayı talep edecek kadar hayattan alacağı olduğunu düşünüyor. Hep başkalarının sürdüğü gamsız hayatı, başkalarına yar olan güzel kadınları, kısaca kendisinden mahrum bırakılan her şeyi geri almak istediği bir tatil hayali kuruyor. Kıbrıs tatilinde gizemli yan komşusu Şefik’le (Settar Tanrıöğen) tanışıyor ve tatili talihsizliklerle örülü bir suç komedisinin malzemesi haline geliyor.
Kahkahalarla izlendi
‘Bomboş’, Ünlü’nün kısıtlı mekanda çekilmiş, az karakterli ‘Çılgın Hafta Sonu’ (Weekend at Bernie’s, 1989) denemesi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda yönetmenin en seyirci dostu filmlerinden biri. Festivalde bir seyirci ödülü olsaydı mutlaka ‘Bomboş’’a gidecekti. Ağzına kadar dolu bir salonda, bol kahkahayla izlendi. Bunda hem filmi baştan sona sürükleyen Serkan Keskin’in seyirciye iyi gelen içten ve rahat tepkilerinin hem de kaybeden karakterinin yaşadığı küçük dönüşümün payı var. Ancak bir sinema filmi olarak ‘Bomboş’un anlamlı bir bütün olduğunu söyleyemeyiz. Tatil öncesi kısmı birbirinden bağımsız skeçlerden oluşurken, tatil bölümünde bazı sahnelerin fazla uzun bazı sahnelerin fazla kısa tutulduğu görülüyor. Ünlü, başına felaket üstüne felaket gelen kaybeden erkeği portrelemek konusunda idmanlı olsa da, müzik gibi başlangıçta alaycı yaklaştığı bazı öğeleri daha sonra sonuna kadar tüketip, filmini başta alay ettiği ürüne dönüştürüyor. Arzu nesnesi olarak seyirciye tanıtılan iki yüzeysel kadın karakterin temsili o kadar sorunlu ki, bunun bilinçli bir çiğlik olduğu aşikar. Gece geç saatte kanal değiştirirken yarısından başlayıp bir şekilde sonuna kadar izleyeceğiniz, eski usul bir komedinin Altın Portakal çıkarması yapması sadece Türkiye’de mümkün.
Kurak Günler: Herkese karşı tek başına
Yönetmen: Emin Alper
Ulusal Yarışma’nın tam orta noktasında, henüz çok yoğun duygular yaşamadığımız bir düzlükte önemli bir eşikten geçtik ve seyir zevkiyle mecazi değil gerçek anlamda nefes nefese bırakan ‘Kurak Günler’i izledik. Şimdiye kadarki en kalabalık gösterimde, çok heyecanlı bir seyircinin huzuruna çıkan film bittiğinde uzun uzun alkışlandı. Sonra gecenin üzerine kâbus gibi çöktü, çok büyük ihtimalle bir salon dolusu insanın kafasında oynamaya devam etti, tekrar başa alındı, bir ileri bir geri, adım adım yeniden finale gelindi ve güm! ‘Bu filmdeki karakterler hayal ürünüdür, gerçek kişilerle olan benzerlikler tamamen rastlantısaldır.‘
Türkiye’ye dair yanlış olan her şeyi küçük bir kasabaya sığdıran Emin Alper, çürük, yoz, kurnaz, sinsi, homofobik, şakşakçı, eril, zehirli bir sağ siyaset geleneğinin karşısına kalıpların dışında bir cumhuriyet savcısı yerleştiriyor. Ama bu bir sol-sağ, iyi-kötü, haklı-haksız, kahraman-kötü adam, şehirli-taşralı karşılaşması değil. ‘Kurak Günler’ bundan çok daha derin, boğazımıza kadar gömüldüğümüz, yapış yapış bir karanlığı işaret ediyor. Kusursuz açılış sekansında hızlıca özetlendiği gibi, Savcı Emre’nin atandığı Yanıklar kasabası, kendine düşman icat etmekte ve buna halkı inandırmakta uzmanlaşmış, sıradan insanın hayatını çekilmez kılan düğümleri kendi elleriyle atan sonra da her birini çözeceğini vaat eden erk sahiplerinin oyun alanına dönüşmüş durumda. Burada obruk sembolü hikâyeye eldiven gibi oturuyor.
Savcı suçun parçası olursa
Savcının içine düştüğü cehennem bizim için çok tanıdık. Kasabalıların fikirlerini yöneten ve yönlendiren kirli basın organlarından tutun da ötekileştirilmiş grupların sesini el birliğiyle kesen otorite figürlerine, şiddet pornosu sevdasından silah seviciliğe, ‘Dostlar alışverişte görsün’ homofobikliğinden aile yalanına kadar her zerresini tanıyoruz, derin derin soluyoruz. Filmde asıl mesele savcı karakterinin tüm bunlarla nasıl savaşacağına ya da tüm bunları ne kadar görmezden gelebileceğine karar vermek. Alper, bunlardan daha iyi bir fikir buluyor ve savcıyı da suçun bir parçası haline getiriyor. Böylece seyircinin bel bağlamak üzere olduğu bebek yüzlü savcımız, onurlu adalet bekçisi maskesini atıyor ve tepeden baktığı kasabalılardan farkı olup olmadığı şüphesiyle kendini yiyip bitiriyor. Filmin en önemli hamlelerinden biri bizlere de ayna tutan bu suç ortaklığı meselesi. Bir diğer ayna da, hep aynı bayat söylemlerle tekrar tekrar kışkırtılan halkın kör bir inanmışlıkla sarıldığı o pek kutsal değerlere tutuluyor. ‘Kurak Günler’in üzerine yatıp uyuyun. Rüyanızda bu iki aynayı silah gibi kullanarak ülkenin en büyük utançlarını yerle bir ettiğinizi göreceksiniz.
Diğer yandan bağımsızlığını ilan eden Emin Alper filmleri alt türüne, bu kez polisiye, politik gerilim ve küçük kasaba gerilimlerinin havası da karışıyor. Ortaya çıkan bileşim şahane.
Üstü kapalı bir anlatım daha çekici kılardı
Filmin tek aksayan yönü, savcı Emre ile gazeteci Murat arasındaki çekimin dile getirildiği veya fiziken öne çıkarıldığı bazı anları çevreleyen kalın çizgiler. Böyle bir filmde iki erkek arasındaki duyguların üstü kapalı bir anlatımla yansıtılması, aralarındaki ilişkiyi daha gizemli ve heyecanlı kılardı. Ancak yönetmen, sanki her ikisine dair anlaşılmayan hiçbir şey kalmasın diye tarif etmeye ve bariz işaretlerle göstermeye gereğinden fazla zaman ayırıyor. Bunların biraz fazla göze battığı düşüncesi kuvvetlenmeye yüz tutmuşken, filmin unutulmaz final yolculuğu başlıyor ve bir anda her şeyi unutuyoruz.
‘Kurak Günler’in tempolu gerilimi finale doğru tepe noktasına tırmanıyor. Zaten pamuk ipliğine bağlı dengelerin yerle bir olduğu dakikalarda, oturduğumuz yerde kalp atışlarımızı hızlandıran, heyecan ve stresten nefes nefese bırakan bir final izliyoruz. Sanki biraz da kendi kaderimizi belirlemesini umduğumuz bir final bu. Filmin 130 dakikalık süresi nasılsa 40 dakikada sona ermiş, son kare zihnimize kazınmış ve harikulade müzikleriyle kapanış jeneriği akmaya başlamışken, izlediğimiz her şeyin sadece bir Türkiye sorunu olamayacağını biliyoruz. Sağ siyasetin aynı anda yükseldiği dünyanın her köşesinde benzer manzaralar izleyebiliriz pekâlâ. Dünyanın her köşesi demişken, ‘Kurak Günler’i hangi absürt nedenle Oscar yarışına göndermemiş olabiliriz acaba?