Almanya Türkiye'nin fıstıklarını geri gönderdi: Zehirli ve kanserojen madde

DİKEN ÖZEL

@dikencomtr

info@diken.com.tr

Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Almanya’ya ihraç edilen antep fıstıklarında, ‘en zehirli’ tür Aflatoksin B1 tespit edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: AA

Diken’in peş peşe gündeme getirdiği pestisit haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmıştı. Bakanlık , Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savunmuştu.

Bakanlığın açıklamasından sonra bildirimler devam ediyor.

Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre Almanya, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen antep fıstıklarında Aflatoksin B1 tespit etti.

İzin verilen limit 8 µg/kg – ppb’ken analiz sonuçlarında tespit edilen miktar 62,32 ± 22,44 µg/kg – ppb. Yani 7,79 katı.

Almanya ‘riskli’ koduyla antep fıstıklarını geri gönderdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde şu tanım yer alıyor“Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1’dir.”

Bakanlık sitesinden ayrıca, ‘tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alındığını ve bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analiz edildiğini’ belirtiyor“Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.”

Türkiye’den ithal edilen kuru incirlerde zehirli madde: Güvenli limitin sekiz katı

Türkiye’den ithal edilen narda ‘pestisit kokteyli’: Güvenli limitin 12 katı

Türkiye’den ithal edilen kuru incirlerde zehirli madde çıktı: Güvenli limitin 49 katı

Türkiye’den ithal edilen domateslerde pestisit çıktı: İzin verilen limitin 34 katı

Türkiye’den Avrupa’ya giden kuru incirlerde ‘zehirli ve kanserojen’ madde

Türkiye’den Avrupa’ya giden limonlar ‘riskli’ diye geri gönderildi