AKP’nin, başkanlık sistemini de içeren anayasa paketi MHP’ye gönderildi. Buna göre sistemin adı ‘cumhurbaşkanlığı’ olarak kalacak, cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak, bakanlar da dışarıdan atanacak.

Fotoğraf: @draliseker
Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde geçen hafta ikinci kez görüşen Bahçeli Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Başbakanın anayasayla ilgili düşüncesi makul. Olumlu geçen görüşme güzel gelişmelere vesile olacak” diye yazmıştı.
Bahçeli’nin yaklaşımını değerlendiren Yıldırım ise şöyle konuşmuştu: “MHP’yle beraber anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz.”
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın kulis haberine göre AKP, hafta sonu revize ettiği anayasa paketini MHP’ye ulaştırdı. Gönderilen paket, geçicilerle birlikte 29 maddeden oluşuyor. Sistem, başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı karması olarak niteleniyor.
Buna göre cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yarısını atama hakkına sahip. Rektörlerse cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Paket, tek Meclis ve üniter yapı üzerine kuruldu. İki turlu cumhurbaşkanlığı seçimi öngörüldü. Cumhurbaşkanı beşer yıllığına iki kez seçilebilecek. Meclis’te temsil edilen partiler aday gösterilebilecek. Aynı zamanda parlamento dışı, belli oy almış partiler ve vatandaşların belli imza oranıyla aday göstermesi de alternatif olarak metinde yer aldı.
İdam cezası pakette yok
Taslağa göre bakanlar da dışarıdan atanacak. Cumhurbaşkanı yürütmenin alanına giren konularda kararname çıkartabilecek, temel hak ve hürriyetleri düzenleyen alanlardaysa kararname çıkartılamayacak. Geçiş hükümlerine göreyse değişiklik referandumda kabul edilse bile 2019 yılına kadar seçim olmayacak. Ancak mevcut cumhurbaşkanı düzenlemeyle kendisine verilen sınırlı yetkileri kullanacak.
Cumhurbaşkanının denetimiyse soruşturma komisyonu kurulması yöntemiyle olacak. Meclis’te cumhurbaşkanına soruşturma açılması için 367, Yüce Divan’a sevk için de 413 oy gerekecek.
AKP’nin MHP’ye ulaştırdığı metindeyse idam cezası bulunmuyor. İdam cezasının tek maddelik ayrı bir metin olarak MHP’ye önerileceği belirtildi.