Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) araştırmasına göre, Avrupa Birliği’nde (AB) her üç kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. En yüksek oran, cinsiyet eşitliğini yüceltmesiyle bilinen İskandinav ülkelerinde.
AB üyesi 28 ülkede 18-72 yaşları arasında 42 binden fazla kadının katılımıyla yapılan araştırma kıta çapında bugüne kadarki en geniş araştırma.
Danimarka ilk sırada
Rapora göre kadına şiddette Danimarka ilk sırada geliyor. Danimarkalı her 100 kadından 52’si, 15 yaşından beri en az bir defa fiziksel veya cinsel şiddete uğradığını söylüyor. Danimarka’yı, Finlandiya (yüzde 47) ve İsveç (yüzde 46) takip ediyor.
Her 100 kadından 19’unun şiddet gördüğü Polonya, listenin sonunda yer alıyor. Polonya’yı takip eden ülkeler ise, Avusturya (yüzde 20) ve Hırvatistan (yüzde 21).
‘Gelişmiş’ ülkelerin utanç tablosu
Ankette, kadına şiddetin AB sınırlarında ortalaması yüzde 33. Almanya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Britanya ve Hollanda gibi AB’nin ‘daha gelişmiş’ sayılan ülkelerinin bu ortalamanın üstünde olması da dikkat çekiyor.
Araştırmayı yürüten Joanna Goodey, ortaya çıkan rakamların büyüklüğünü şu sözlerle açıklıyor: “Nüfus içindeki savunmasız olan spesifik gruplardan bahsetmiyoruz, burada söz konusu olan AB nüfusunun yarısı”. Rapora göre bu, 62 milyon kadın anlamına geliyor.
Kimse ihbar edemiyor
FRA verilerine göre, 13 milyon kadın -Belçika veya Yunanistan’ın toplam nüfusundan fazla- araştırma yapılmadan bir yıl önce fiziksel şiddete maruz kaldığını söylüyor. Bu süreçte cinsel şiddete uğradığını belirtenlerin sayısı ise 3 milyon 700 bin.
Araştırmanın önemli göstergelerinden biri de, şiddetin ihbar edilmemesi. Verilere göre, partnerinden şiddet gören kadınların yalnızca üçte biri polise ya da bir destek grubuna başvurmuş. Bu oranın, başkası tarafından saldırıya uğranması durumunda yapılan ihbarlardan bile çok daha az olduğu belirtiliyor.
Başka yerde olsa AB liderleri çağrı yapar
Joanna Goodey, AB liderlerini bu konuda ikiyüzlü olmakla eleştiriyor. Goodey şu ifadeleri kullanıyor; “Bu oranlar AB dışında, dünyanın başka bir noktasında ya da başka bir kıtada elde edilseydi, AB liderlerinin ‘bunu kabul edilemez, bu bir eylem çağrısıdır’ dediğini duyardınız”.
Türkiye’nin de sicili kabarık
Türkiye’nin da kadına yönelik şiddet konusunda sicili bir hayli kabarık. 2012-2013 arasında 189 kadın öldürüldü, 179 kadın ve kız çocuğu tecavüze uğradı, 205 kadın şiddet mağduru oldu.
Türk Psikiyatri Derneği’nin (TPD) 2013 verilerine göre, Türkiye’de her yıl en az 25 töre cinayeti işleniyor. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele de son yıllarda yüzde 25 oranında arttığını gösteriyor.
TPD’ye göre, Türkiye’de her üç kadından biri hayatı boyunca en az bir kere fiziksel şiddet görmüş. Bu kadınların yüzde 49′u bu durumdan kimseye bahsetmemiş.