İLHAN TANIR
tanir.ilhan@gmail.com
ABD, Türkiye’nin Suriye’ye IŞİD konusundaki yönelik olası bir kara harekatında Şam yönetiminin de hedef alınması şartına yanıt vererek, asıl hedefin Beşar Esad değil IŞİD olduğunu yineledi.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’yle ilgili açıklamalarından, Kobani’nin durumuyla ilgili Türkiye’yi yakından ilgilendiren birtakım soruları yanıtladı.
Psaki, Davutoğlu’nun CNN’in ünlü programcısı Christina Amanpour’averdiği “Eğer Esad rejimi hedef alınırsa, Türkiye Suriye’ye ordu gönderebilir” demeciyle ilgili, ‘‘Pozisyonumuz değişmedi. Odak halen IŞİD. (Suriyeli) muhalifleri desteklemeye devam edeceğiz ama şimdilik yeni bir durum yok,’ demekle yetindi.
Psaki ayrıca ”Türkiye liderleri koalisyonda daha aktif ve önde gelen bir rol oynamak istediklerini söyledi. Biz bu rolün ne olduğunu ve fikirlerini konuşuyoruz. Şimdilik daha fazla detay vermek istemiyorum” yorumunu yaptı.
Tampon bölge hakkında değişiklik yok
Erdoğan’ın Suriye sınırında güvenli bölgenin oluşturulmaması halinde Türkiye’nin koalisyon üyesi olmayacağı yönündeki açıklamasına karşılık Psaki, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını gördük. Bu görüşmelerimizde koalisyondaki ortaklarımızla ne rol oynabileceklerine ve ihtiyaçlarına dair konuşmalarımız devam edecek. Şimdilik uçuşa yasak bölge veya tampon bölge hakkında neyin düşünüldüğü ve düşünülmediği üzerine hiçbir şey değişmedi” dedi.
Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada tampon bölgenin ‘aktif olarak düşünülmediği’ ve ‘yapılmasının zor olduğu’ belirtilmişti.
Kobani için elimizden geleni yapıyoruz
Psaki, IŞİD kuşatması altındaki Kobani için yeterli miktarda hava saldırısı desteği sağlanmadığı yönündeki eleştirilere ise hava saldırılarının bir günlük değil, uzun bir operasyonun parçası olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Saldırıların devam edeceğini belirten Psaki, IŞİD’in Kobani’ye girdiği yönündeki haberleri ise henüz doğrulayamadıklarını açıkladı.
Biden konusunu geçiştirdi
Psaki, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’nin Suriye sınır politikasına getirdiği eleştiriler ve özrüyle ilgili olarak “Bizim herhangi bir ülkenin IŞİD’i desteklediğine dair delilimiz yok. Biz geleceğe bakıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişi hakkında endişelerimizi belirtmiştik” demekle yetindi ve Biden’in konuşmasını geçiştirmeye çalıştığı dikkat çekti.