ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Rakka operasyonunun ardından Türkiye’yle ‘istikrarı sağlama süreci’nde ‘yakın işbirliğinde olacaklarını’ söyledi.
DHA’nın aktardığına göre McGurk, “Türkiye kritik bir ortağımız, Türkiye olmazsa IŞİD’i yenemeyiz” dedi.
McGurk, ‘her koalisyon ortağıyla olduğu gibi’ Türkiye’yle de bazı farklılıklar olduğuna dikkat çekmekle birlikte ‘yakın müttefik’ olarak sorunların çözülebileceğini kaydetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “McGurk kesinlikle PKK ve YPG’ye net bir şekilde destek vermektedir. Bu kişinin değişmesinde de fayda vardır” demişti.
Bu sözlere de değinen McGurk, Çavuşoğlu’nun Amerikan dışişleri bakanıyla ‘yakın ilişkileri’ olduğunu ifade etti. McGurk, “Taktiksel farklılıklarımız olabilir, dışişleri bakanına büyük saygım var” dedi.
‘Silahların PKK’ya geçmemesi için önlem alıyoruz’
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford da Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki uzun vadeli ilişkinin önemli olduğunu, bunu koruyacaklarını söyledi.
Dunford, şöyle devam etti: “Rakka’ya ele geçirmenin en iyi yolunun ne olduğuyla ilgili farklı görüşlerimiz vardı. Biz tek olası yöntemin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) olduğu görüşündeydik. Şimdi sahada Türkiye’nin kaygılarını ortadan kaldırmak için önlemler alıyoruz, örneğin silahların PKK’nın eline geçmemesi ya da Türkiye’ye gitmemesi gibi. Türklere şeffaflık sağlıyoruz. DSG’ye sağladığımız askeri teçhizatın sadece sadece Rakka’da kullanılmasının, başka yere gitmemesinin önlemini alıyoruz.”
Dunford, dün ABD’nin Suriye’deki askeri konvoyu vurmasına da değinerek, ‘ABD güçleri tehlikede olmadığı sürce bunun bir daha yaşanmayacağını’ aktardı.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise ABD’nin öncülük ettiği koalisyonun yeni bir taktiksel uygulama yapacağını ifade ederek, ‘IŞİD’in kalelerini kuşattıktan sonra askeri operasyona başlayacaklarını’ kaydetti.
Ne olmuştu?
ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.
Kararın Türkiye’nin üst düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.
Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’ oluşturduğu belirtilmişti.
IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahlardan bir bölümünün dağıtımına başlandığını, silahların IŞİD’le mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söylemişti.