ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, “YPG’ye hiçbir vaatte bulunmadık. İlişkimiz geçici, taktiksel ve ‘al-ver’e dayalı” dedi.
Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in aktardığına göre Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü panelinde konuşan Cohen, YPG’yle ‘yola devam’ etmelerinin nedenini, “Sahada kısa zamanda eyleme geçebilecek tek güç onlardı” diyerek anlattı.
Cohen şöyle devam etti: “YPG’ye hiçbir vaatte bulunmadık. Bu savaşın içindeler çünkü kendileri istiyorlar. Kendilerine ait bazı motivasyonları olduğu da aşikar. Bizim işbirliğimiz Irak ve Suriye’de etkin olan bir terör örgütünü yenmek üzerine kurulu bir işbirliği. İlişkimiz geçici, taktiksel ve ‘al- ver’e dayalı.”
‘Hedeflerine yönelik spekülasyon yapamam’
ABD’nin şu anda Suriye’de etnik ya da mezhepsel herhangi bir özerk bölgeyi desteklemek yönünde bir politikasının olmadığını aktaran müsteşar yardımcısı, “Niyetimiz bu değil. Onların (YPG) nihai hedefinin ne olup olmadığı üzerine spekülasyon yapamam. Ancak bizim görüşümüze göre orada yaşayan insanlar kendi yönetim biçimlerine kendileri karar vermeli” derken, Suriye’nin geleceği konusunda Türkiye’yle istişare içinde olduklarını belirtti.
‘Türkiye’ye verdiğimiz sözleri tam olarak yerine getiremedik’
Cohen şöyle devam etti: “Yakın geçmişte Menbiç konusunda Türkiye’ye bazı sözler verdik ama tam olarak yerine getiremedik. YPG güçleri şehri kurtardıktan sonra şehirden çıkmadı. Türkiye buna itiraz etti. Sonra YPG’nin askeri birimleri şehri terk etti ama siyasi danışman kadrosu kaldı. Türkiye buna da itiraz etti. Menbiç’in büyük bölümü Suriyeli Araplardan oluşsa da şehirde yaşayan Kürt nüfus da azımsanamayacak ölçekte. Ancak Rakka’da durum tamamen farklı. Rakka, yüzde yüz Arap şehri. Dolayısıyla daha önce Menbiç’te yaşadığımız durumun tekrarlanması söz konusu değil.”
‘PKK sorununu YPG’yi ortadan kaldırarak çözemezsiniz’
ABD’nin de Türkiye gibi PKK’nın Sincar’dan çıkmasını istediğini kaydeden Cohen, PKK’nın Sincar’ı tam olarak kontrol ettiği yönündeki görüşlerin doğru olmadığını söyledi.
Müsteşar yardımcısı sözlerini şöyle bitirdi: “YPG ile işbirliğimizin Türkiye Kürtlerinin durumuyla hiçbir ilgisi yok. Türkiye’deki PKK sorununu Suriye’de YPG’yi ortadan kaldırarak çözemezsiniz.”
Ne olmuştu?
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.
Kararın Türkiye’nin üst düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.
Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’ oluşturduğu belirtilmişti.
IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahlardan bir bölümünün dağıtımına başlandığını, silahların IŞİD’le mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söylemişti.