Ekonomik kriz nedeniyle siyasi istikrarın altı yıldır sağlamadığı Yunanistan bir kez daha erken genel seçime gidiyor. Bu kez sebep, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üçüncü turunda da anlaşma sağlanamaması.

Fotoğraflar: Reuters
Yunanistan’da 2015’de gerçekleştirilmesi planlanan ancak Başbakan Andonis Samaras’ın erkene aldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerine, 73 yaşındaki eski Avrupa Komisyonu üyesi Stavros Dimas tek aday olarak katılmıştı. Ancak Dimas’ın hükümetten destek almasına rağmen ilk iki turda olduğu gibi, üçüncü turda da gerekli 180 oyu alamadı.
Dimas’ın seçilememesinin nedeniyse, aşırı sağcı Altın Şafak milletvekilleri ve kemer sıkma politikalarına karşıtlığıyla bilinen solcu SYRIZA’nın desteğini alamaması.
Üçüncü turda da cumhurbaşkanının seçilemediği Yunanistan, yasa gereği erken genel seçime gidiyor.
Parlamento seçimleri 25 Ocak’ta

Başbakan Antonis Samaras
Oylama sonrasında açıklama yapan Başbakan Samaras, seçimlerin 25 Ocak’ta gerçekleştirileceğini duyurdu. ‘Seçimlerin erkene alınmaması için elimden geleni yaptığını’ savunan Samaras, “Artık yalan yok, popülizm yok. Hiç şüphem yok ki kazanan biz olacağız” diye konuştu.
‘Anlaşmalar ve tasarruflar tarihte kalacak’

Radikal sol koalisyon SYRIZA’nın lideri Alexis Tsipras
Seçimi değerlendiren SYRIZA lideri Alexis Tsipras ise ”Yunan demokrasisi için tarihi bir gün” ifadelerini kullandı. “Yunanların çoğu bu kemer sıkma politikalarını sona erdirmekte kararlı, milletvekilleri de bunu gördü” diyen Tsipras, “Samaras hükümeti 2 yılı aşkın süredir halkı soydu. Bunlar geçmişte kaldı. Kısa süre içinde anlaşmalar ve tasarruflar tarihte kalacak. Herkes mutlu ve umutlu olsun.” diye konuştu.
Son kamuoyu yoklamalarına göre, radikal sol koalisyonu SYRIZA’ya olan destek 29.9’a yükselirken, iktidardaki Yeni Demokrasi’nin oylarıysa yüzde 23.4’e geriledi.
Ancak bu durum Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği tarafından endişeyle karşılanıyor. Zira Samaras hükümetinden şikayetçi olan ve daha önce de erken genel seçim çağrısı yapan Tsipras, sık sık, partisinin iktidara gelmesi halinde Avrupa Birliği’yle yapılan anlaşmaları ve kemer sıkma politikalarını sonlandıracağını söylüyor.