Erdoğan ne yapıp edip Meclis’in 2019’a kadar mevcut aritmetikle kalmasını sağlayacak, HDP’nin Meclis dışı bırakılması kozunu da savaşı da MHP’nin güç kazanmasını engellemek için ‘gerekirse’ koduyla elinde tutacaktır.
Ama onu endişelendiren bir başka nokta var.
MHP’de muhalefetin Bahçeli ve ekibini bertaraf etmesi, AKP içinde kıpırtı halindeki karşıtlarının ve itinayla şarampole yuvarladığı Arınç-Gül ekibinin; Babacan ve Davutoğlu gibi muhalifleşmiş elitlerin tetiklenmesine, cesaret bulmasına, çatlağı hızla büyütmesine yol açacaktır.
Erdoğan da Bahçeli de gayet iyi biliyorlar:
Önümüzdeki aylarda veya gelecek yıl başlarında bir erken seçim olduğu takdirde, MHP çok büyük olasılıkla Meclis dışı kalacaktır.
Bahçeli kaldı diyelim.
Erdoğan’ın hedefi, hızlandırılmış bir ‘sivil darbe’ sürecinde erken seçime gitmeden Meclis’te 330 üstü oyu sağlamak ise, Bahçeli ve MHP’den bunun garantisini almak zorunda. ‘Erken seçim kabusu’ nedeniyle bunun kolay olacağını düşünüyor.