Van Barosu kaybolduktan 19 gün sonra ölü bulunan Rojin Kabaiş’in otopsi raporunun kendilerine verildiğini duyurdu: “Boğulmanın nasıl olduğu bilgisi yok.”
Van’da 27 Eylül’de kaybolan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in cansız bedeni, 15 Ekim’de Van Gölü Molla Kasım Köyü sahilinde bulunmuştu.
21 yaşındaki Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş, DHA‘ya şu açıklamayı yapmıştı: “Vahşetle öldürüp göle atmışlar. 24 kilometre uzaklıkta çıktı. Bu mümkün mü, intihar etse cansız bedeninin oradan çıkması? Bir günde oraya ulaşılmaz. Kimseyle arasında bir sorunu yoktu. İntihar edecek bir çocuk değildi. Yurdu dördüncü kattaydı. İntihar etse oradan ederdi. Belirtilere göre sırt ve diz kapağında darp izi var.”
Van Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları Rojin Kabaiş’in otopsi raporunun kendileriyle paylaşıldığını açıkladı.
Avukatların aktardığına göre Rojin Kabaiş suda boğularak öldü ancak raporda boğulmanın hangi yolla olduğu, yani intihar mı yoksa dışarıdan müdahaleyle mi olduğu bilgisi yok.
Rojin Kabaiş’in ölümünün şüpheli olduğunu belirten avukatlar yurt arkadaşının beyanlarına başvurulması gerektiğini söyledi.
Avukatların X‘ten yaptığı açıklama şöyle:
* 11-13 Kasım arasında üç gün boyunca düzenli olarak Van Barosu Kadın Hakları Merkezi ve dosyada takip yetkisi bulunan avukatlar olarak dosya savcısıyla görüşmek için talepte bulunulmuş ancak her seferinde çeşitli sebeplerle bu talebimiz geri çevrilmiştir.
* 13 Kasım gecesi 23.00 sularında çeşitli haber siteleri ve sosyal medya hesaplarında ATK raporunun hazırlandığına ve raporda Rojin’in boğularak öldüğüne ilişkin değerlendirme yapıldığına ilişkin paylaşımlar yapılmıştır. Bu durum üzerine avukatlardan oluşan dosya takip ekibimizce 14 Kasım sabahı 09.00’da dosya savcısıyla görüşme yapmak üzere adliyeye gidilmiştir. Ancak savcının duruşmada olduğundan yeniden görüşmek istememesi üzerine Kadın Barosu Hakları Merkezi üyesi ve Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukatlar olarak Van başsavcısıyla görüşme yapılmıştır.
‘Kısıtlılık var, raporun tamamını paylaşamayacağız’
* Bu görüşme üzerine ATK raporu dosya takip yetkisi bulunan Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlara teslim edilmiştir. CMK’nın 153’üncü maddesi uyarınca kısıtlılık kararı olsa dahi bilirkişi raporları adı belirtilen kişilerle paylaşılabilirse de bu raporların kamuoyuyla paylaşılması dosyada bulunan kısıtlılık kararını ihlal edeceğinden raporun tamamını kamuoyuyla paylaşmamız mümkün olmamaktadır.
‘Raporda yok’
* Ancak raporun tespit bölümünde Rojin’in ölüm sebebi olarak suda boğulma tespit edilmiştir. Boğulmanın hangi yolla olduğu, ölümün intihar mı yoksa dışarıdan yapılan bir müdahaleyle mi olduğu, yine boğulmanın Van Gölü’nde mi olduğu yoksa göl dışında bir yerde boğulduktan sonra cansız bedenin göl içerisine mi bırakıldığı bilgisi yer almamaktadır.
* Başsavcılıkla yapılan görüşmede netleşmesi gereken hususlarda yapılan araştırmaların devam ettiği tarafımıza söylenmiştir.
* İlk günden itibaren belirttiğimiz üzere Rojin’in ölümüyle ilgili değerlendirilmesi gereken tüm olasılıklarla ilgili ayrıntılı incelemeler yapılıp dosyadaki maddi gerçeklik ortaya çıkarılmadan yalnızca intihar etmiş olma olasılığı üzerinde durularak dosyanın takipsizlikle kapatılmasına müsaade etmeyeceğiz.