Uluslararası Basın Enstitüsü'nden 3 Mayıs'a özel webinar

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gazeteciler Nevşin Mengü, Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel’in yer aldığı özel bir webinarla salgına karşı bağımsız gazeteciliğin önemini tartışıyor.

Covid-19 salgını kısa bir süre içinde dünyayı yeniden şekillendirerek basın ve gazeteciler içinse eşi benzeri görülmemiş yeni zorluklar getirdi.

Basın özgürlüğünün kötü notlara sahip olduğu birçok otokratik ülkede, hükümetler acil durum önlemlerini bağımsız medyayı daha da baskılamak ve bilgi akışını kontrol altına almak üzere kullandı. 

Basına karşı saldırılarda genellikle daha korunaklı olan demokratik devletlerde ise, sağlık krizi yeni problemler yaratarak gazetecilerin bilgiye erişimi önünde ciddi engeller doğurdu ve sorumluları hesap vermekten alıkoydu.

Aynı zamanda internet ortamında yayılan yanlış haber ve bilgiler üzerine endişeler hem otokratik hem demokratik hükümetlere sansürü ve denetim yetkilerini artırarak dijital özgürlükleri daha da kısıtlamalarına imkan verdi.

Yanı sıra, güvenilir habere ihtiyaç duyan okuyucuların ve aboneliklerin artmasına rağmen birçok gazete uzatmalı bir ekonomik sıkıntılar dönemine maruz kalmış durumda. Reklam ve ilan gelirlerinin düşüşünün yarattığı ekonomik baskılar pek çok yerel ve ufak gazeteyi kapanmaya zorluyor.

Küresel olarak salgın geçtiğimiz yıl halihazırda düşüşe geçen basın özgürlüğünün ivmesini daha da artırdı. Türkiye’de ise gazeteciler son yıllarda hükümetin özgür haberciliği bastırmak için artarak devam eden yoğun saldırılarıyla karşı karşıyalar. Hükümetin Covid-19 salgınıyla ilgili enformasyon akışını kontrol etme çabası sürerken gazeteciler ve bağımsız medya kuruluşları tüm engellere rağmen kaliteli habercilik yapabilmek için mücadele veriyor.

IPI, Türkiye’de salgına karşı bağımsız gazeteciliğin önemini vurgulamak için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde özel bir webinar düzenliyor.

IPI Direktörü Barbara Trionfi’nin açılış konuşmasını yapacağı ve gazeteciler Nevşin Mengü, Ruşen Çakır ve Kadri Gürsel’in konuşmacı olarak yer alacağı webinar’a kayıt yaptırmak için IPI’ın Türkiye sitesine gidebilir, katılımcı sayısı sınırlı olması nedeniyle kayıtların dolması halinde IPI’ın YouTube kanalında webinarı canlı yayınla izleyebilir ve sorularınızı oradan iletebilirsiniz.

Tarih ve saat: 3 Mayıs, Pazar │15:00

Platform: Zoom veya YouTube

IPI, tüm gazeteci ve basın çalışanlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlar.