Üç gazeteci dahil: En az 150 X hesabına daha erişim engeli

En az 150 X hesabı için daha erişim engeli kararı alındı. Aralarında Bizim TV, üç gazeteci ve iki avukatın hesapları da var.

Fotoğraf: İfade Özgürlüğü Derneği

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) fon skandalı, Narin Güran cinayeti ve Furkan Hareketi hakkında paylaşım yapan kullanıcıların yoğunlukta olduğu en az 150 X hesabı bugün erişime engellendiğini duyurdu.

Hesabı engellenen gazeteciler, BirGün gazetesi muhabirleri Meral Danyıldız ve Sarya Toprak, ANKA Haber Ajansı adliye muhabiri Esra Tokat. Erişim engeli getirilen avukatlarsa Sena Yazıbağlı ve Tuncay Koç.

26 Eylül’de de aralarında basın kuruluşları, gazeteciler, akademisyenler ve ekonomi/finans alanında çalışan isimlerin X hesapları, ‘milli güvenlik’ ve ‘kamu düzeninin korunması’ gerekçeleriyle erişime engellenmişti. Sayı en az 80’di. Kısa Dalga’nın X hesabı engellenen hesaplar arasındaydı.

İFÖD kurucularından akademisyen Yaman Akdeniz’in de X hesabı da 24 Eylül’de erişime engellenip bir süre sonra Türkiye’den görünmez kılınmıştı. Akdeniz aynı gün X, Meta ve diğer platformları şöyle eleştirmişti:

“30 yıldır İnternet sansürleriyle mücadele ediyorum. 2014’te Twitter için ‘kullanıcı sıfatı’yla Anayasa Mahkemesine başvurduk. AYM, Yaman Akdeniz ve diğerleri ihlal kararı verdi. Şimdi aynı platform, erişim engelleme kararını dahi göndermeden hesabınızı Türkiye’den görünmez kıldık bildirimi atıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği’ni, Barış Akademisyenleri ve MLSA’nın hesaplarını engelleyen zihniyetin beni de engellemesi artık hayatın olağan akışının bir parçası.

X, Meta ve diğer platformlar itaat etmişler, her kararı uyguluyorlar. Ama biz ne itaat edeceğiz, ne de sizi rahat bırakacağız. Siz bizi görünmez kılabilirsiniz, fakat biz asla görünmez kalmayacağız. Hukuk mücadelesini sürdüreceğiz.”

Kısa Dalga dahil: En az 80 X hesabına daha erişim engeli

İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Yaman Akdeniz’in X hesabına erişim engeli

Gazeteci Ali Tarakcı paylaşımı nedeniyle gözaltında

Ali Tarakcı’nın X hesabı erişime engellendi