Türkiye ile Almanya, Suriyeli göçmenlerin durumuna ilişkin 10 önemli konu başlığında birlikte hareket etme kararı aldı.

Fotoğraf: Reuters
Türkiye’yi kısa süre sonra yeniden ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider, Almanya ve Türkiye’nin insan kaçakçılığının önlenmesi, sınırdaki göçmenlerin durumu ve ‘yasadışı geçişler’in önlenmesi gibi konularda ortak hareket etme kararı aldığını belirtti.
AFAD ve Alman kurumlardan ortak çalışma
Davutoğlu, “Bütün bunları göz önüne alarak yaklaşık 10 önemli konuda mutabakata vardık. Eylem planı çerçevesinde Türkiye-AB eylem planına uygun şekilde hayata geçireceğiz. Halep’e dönük gayrıinsani saldırı bir an önce bitmelidir. İkincisi AFAD ve Alman yardım kuruluşunun sınırda bulunan Suriyeli mültecilere yardım konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat var” diye konuştu.
Başbakan, göçmenlerin durumuna ilişkin NATO’ya izleme mekanizmalarının sınırda ve Ege’de etkin kullanılması için tavsiyede bulunacaklarını belirtti.
Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: “3 milyar avroluk Suriyeli mültecilere yardım etmek için bu fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. AFAD’dan arkadaşlar projelendirmelere başladılar. En fazla etkilenen alan olarak Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır projelerimizi AB’ye ileteceğiz ve bu fonun kullanım süreci başlayacak.”
Merkel: Yasal göç düzenlenmeli
Toplantıda söz alan Merkel ise, ‘yasadışı’ göçlerin engellenmesi için yasal göçün düzenlenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Özellikle denizlerdeki izleme işlerinin biraz daha geliştirmek gerekiyor. Ocak ayında Yunan adasına gelen mültecilerin sadece yüzde 45’i Suriye’den gelmekteydi. Gerçekten yasadışı göçü engellemek istiyorsak yasal göçleri de kabul etmemiz gerekir. Yasal yönden de göç imkanı vermek istiyoruz. Ortak görev çerçevesinde de 3 milyarlık ödeme söz konusu olacak. Tabii ki çocuklar mümkün olan en kısa sürede okula gitmek zorunda.”