• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türkiye 50 milyon doz alıyor: Bilim insanları Rus aşısının etkinliğini sorguladı

13/05/2021 12:46

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden dokuz bilim insanı, Rus Covid-19 aşısına dair güçlü şüpheleri dile getiren bir makale yayınladı. Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer de yanıt verdi.

Fotoğraf: Sputnik

Sputnik V için henüz Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kullanım onayı vermiş değil. Son olarak Brezilya ‘etkinlik’, ‘güvenilirlik’, ‘üretim’ ve ‘yan etkiler’e ilişkin belirsizlikler nedeniyle aşıyı kesinlikle kullanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise aşıdan 50 milyon doz sipariş ettiği gibi Türkiye’de üretimi için Rusya’yla anlaşmaya da vardı.


Rusya şubat ayında 3’üncü faz çalışması sonuçlarına göre aşının yüzde 91.6 etkinlik oranına sahip olduğunu duyurmuştu.

Saygın tıp dergisi Lancet’ta dün yayınlanan bir makaleyse bu sonuçların geçerliliğini bilimsel olarak sorgulamaya açtı.

“Araştırmacıların sonuç çıkardığı verilerin erişilebilirliğine ilişkin ciddi kaygılarımız var” denen makalede, verilerin paylaşılmasının araştırmanın güvenilirliği açısından büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. 3’üncü fazı yürüten Rus araştırmacılar, verilerin denemeler bitene kadar paylaşılmayacağını belirtmişti.

Dokuz bilim insanının ikinci kaygısıysa, deneme protokolünün açıklanmaması. Bilim insanları, Sputnik V araştırmacılarının asıl çalışmaya üç ara analiz eklediğini, ancak bunların veri tabanına işlenmediğini belirtti. Deneme protokolünün tam olarak kamuoyuna açıklanmamasından dolayı, burada ne gibi değişikliklere gidildiğinin, hata oranının nasıl ayarlandığının bilinmediği vurgulandı. Yüzde 91.6 etkinlik oranı bulgusunun bu değişikliklere dayandığını hatırlatan bilim insanları, Lancet editörlerini de verileri ve protokolü açıklamaya çağırdı.

Dokuz bilim insanı, üçüncü faz çalışmasındaki denek sayısıyla ilgili de soru işaretleri ve tutarsızlıkları bulunduğunu kaydetti.

Derginin aynı sayısında Rusya Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, dokuz bilim insanının eleştirilerine yanıtı da yayınlandı.

Rus yetkililer, klinik araştırmalarda verilerin sunulmasına ilişkin belli kurallar bulunduğunu, Lancet’a sunulan klinik araştırma verilerinin de denetim incelemesi ve onay için yeterli görüldüğünü, 3’üncü faz çalışmalarına dair ara analizlerin de bu kurallar çerçevesinde yapıldığını belirtti. Protokolün tamamının ve verilerin Lancet editörlerine sunulduğu ifade edildi.

Rus aşısı hakkında ne biliyoruz?

Rus aşısını üretecek ilk tesis bulundu

Rus aşısının üretimi için 10 ay bürokrasi yürütülmüş

Türkiye’nin sipariş verdiği Rus aşısına Brezilya’dan onay çıkmadı

Koca: Çok yakında Sputnik V aşısı devrede

Rusya, Covid-19 aşısının üretimi için Türk şirketle anlaştı

9 soruda: En iyi aşı hangisi?

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Altıda altı: Filenin Sultanları Kanada'yı 3-0 yendi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi’nde Kanada’yı 3-0 mağlup ederek namağlup serisini sürdürdü.

İmamoğlu ve Özel'den Pehlivan'ın tutuklanmasına tepki: Sizden korkan sizin gibi olsun

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanı Ekrem İmamoğlu, avukat Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

Tutuklama kararından sonra Mehmet Pehlivan'dan ilk açıklama

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, tutuklama kararından sonra “Bu açık bir yargı kumpasıdır” dedi.

Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Mehmet Pehlivan tutuklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan tutuklandı.

İstanbul sağlık müdüründen, Brezilyalı fenomen hakkında açıklama

İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, sosyal medya fenomeni Ana Barbara Buhr Buldrini’nin estetik operasyonunun ardından hayatını kaybetmesine ilişkin adli süreç başlatıldığını söyledi.

2 bin 511 engelli öğretmen adayı atama bekliyor
Erbaş yine 'kılıçlı': Ayasofya Camisi'nde 'toplu' bayram namazı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 788 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Zeynep Gürcanlı: İsrail'in çok övündüğü 'Demir Kubbe', İran'ın saldırıları karşısında dayanamadı

Şirin Sever: 'Ben neden para verip denize gireyim?'

Nazım Alpman:  İlerde, halkı tarafından en fazla hakaret edilen siyasi lideri olarak not edecekler

Şebnem Korur Fincancı: İşin ucunda kâr oldu mu herkes herkesi destekliyor

Eren Aka: Belediyeler de turizmde ciddi bir aktör haline geldi

Sinem Vural: Göçer, 'Hayaller Şili, gerçekler Nijerya' diyerek gelir dengesizliğinin tüm sektörü etkilediğini belirtti

Ertuğrul Kürkçü: İsrail'in Türkiye'ye askeri saldırı iddiası stratejik intihar girişiminden başka hiçbir eylemi ima etmiyor

İbrahim Daş: Gerek İsrail gerekse ABD burası ayrı bir devletçik olacak diyor

Mehmet Y. Yılmaz: Bahçeli, 'terörsüz Türkiye' meselesinde Erdoğan'ın işi yavaştan almasına mı sinirleniyor?

Murat Muratoğlu: Ekonominin durumu o sırada nasıl olacak, meçhul!

Mikdat Karaalioğlu: Savaşın nerede duracağına İsrail karar verecek

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×