Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) işsizlik rakamları ile İŞKUR verileri arasındaki fark yine tartışma konusu. DİSK-AR’a göre devletin iki kurumu arasındaki işsiz sayısı farkı 350 binin üzerinde. Muhalefetse işsiz sayısındaki artışla işsizlik başvurusu yapanlar arasındaki uçuruma dikkat çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Aralık 2021 dönemine ait işsizlik verilerini açıklamıştı.
TÜİK’e göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısında aylık 2 bin kişilik bir artış var ve sayı 3 milyon 794 bin kişi. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,2 seviyesinde. Kurumun verilerinde ayrıca genç işsizlik 1,6 puanlık azalışla yüzde 20,8’ye gerilerken, geniş tanımlı işsizlik ise 0,5 puan artarak yüzde 22,6’ya ulaşmış gözüküyor.
İŞKUR verilerine göreyse manzara biraz daha farklı.
Söz konusu farkla ilgili DİSK-AR tarafından yayımlanan raporda yer alan ifadeler şöyle: “İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı Aralık 2020 ve Aralık 2021 arası bir yıllık dönemde 2 milyon 959 binden 3 milyon 171 bine yükselerek 212 bin kişi arttı. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı bu dönemler arası 159 bin azaldı. Böylece iki veri arasındaki işsizlik sayısı farkı 371 bin oldu. Ancak TÜİK yıllık işsizlik verilerinde bu eğilim yer almıyor. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını ve yıllık karşılaştırmada ciddi sorunlar olduğunu düşünüyoruz.”
TÜİK’in açıkladığı rakamların ardından muhalefet de sosyal medya hesaplarından ses yükseltmiş durumda.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ‘Başkan değişiyor, işsizlik değişmiyor!‘ başlıklı paylaşımında, İŞKUR’a yapılan işsizlik ödeneği başvurularını TÜİK’in verdiği rakamlarla kıyasladı. Ağbaba’nın paylaşımı şöyle: “Aralık ayında, TÜİK’e göre sadece 2 bin kişi işsiz kaldı. İŞKUR’a göre 148 bin 642 kişi işsizlik ödeneğine başvurdu. Aradaki 146 bin kişi nereye kayboldu?”
Benzer bir paylaşım CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke tarafından da yapıldı.
TÜİK işsizlik rakamlarına ilişkin verileri hesaplarken hanelerden ve işyerlerinden araştırmalar yoluyla veri topluyor. İŞKUR verileri ise sistem kaydına dayanıyor.
TÜİK’e göre işsiz sayısı arttı ama işsizlik oranı azaldı
TÜİK başkanı görevden alındı
DİSK-AR: TÜİK verileri hayatın olağan akışına aykırı
TÜİK ile İŞKUR arasında bir çelişki daha
TÜİK ve İŞKUR çelişti: ‘Oynaklığın izahı yok’