'Terbiyesiz… Her yerin yaptırım olsa ne yazar' denen Schulz, anketlerde Merkel'le başabaş gidiyor

 

Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başına geçecek Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz’a Almanya’da destek yükseliyor.

Fotoğraflar: Reuters

Reuters’ın haberine göre, federal seçimlere sekiz ay kala ARD televizyonunun yaptığı ankette sosyal demokrat Schulz ve Hristiyan Demokrat Parti (UCD) Başkanı Angela Merkel’in oy oranları eşit çıktı: Yüzde 41. Buna göre eylül ayından beri Merkel’e destek yüzde 2 düşerken, Schulz’a destek yüzde 5 oranında arttı.

Schulz’un genel başkanlığı mart ayında yapılacak olağanüstü toplantıda oylanacak. Eski başkan Sigmar Gabriel partinin şansını yükseltmek amacıyla görevini bırakmıştı.

Hedef olmuştu

Schulz, Türkiye’ye yönelik uyarıları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirileriyle sıkça gündeme gelmişti.

Schulz muhaliflere yapılan operasyonlarla ilgili, “Ankara’daki iktidar sahiplerini yollarından geri dönmeye ve Avrupa’nın demokrasilerimizin güçlenmesi için diyaloğa uzattığı eli tutmaya çağırıyorum” demişti.

Basın özgürlüğünün baltalanması halinde demokrasinin öldürüleceğini söyleyen Schulz, Türkiye’de yaşananların yalnızca endişe verici değil kabul edilemez olduğunu belirtmiş, HDP’li vekillerin tutuklanmasıyla ilgili olarak da, “Bugünkü gözaltılar, Türkiye’deki siyasal çoğulculukla ilgili korkunç bir işaret” demişti.

Eski AP başkanı, idam cezasının geri getirilmesi halinde üyelik görüşmelerinin sona ereceğini de vurgulayarak, “Türkiye’deki durumun devam etmesi halinde Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız” diye konuşmuştu.

‘Terbiyesize bak ya’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Schulz’un idam cezasının geri gelmesi halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanacağı yönündeki açıklamasının ‘tehditkar’ olarak nitelemiş ve “AB ülkelerinden Türkiye’ye aşağılayıcı tavırlardan bıktık” demişti.

Erdoğan ise Schulz’a, “Terbiyesize bak. ‘Yaptırım uygularız’ diyor. Senin her yerin yaptırım olsa ne yazar ya” diye seslenmişti.

Schulz’a yönelik eleştirilerin dozu TRT’de 29 Kasım günü yayınlanan, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut ve Hasan Kurtulmuş’un ‘Derin Analiz’ adlı programında hayli yükselmişti.

Kurtulmuş Schulz’a ‘seviyesi hayli düşük’ söylemlerde bulunmuştu: “Brüksel’dekiler kim? AP Başkanı diye geçinen adam hayatında ne yapmıştır? Almanından halinden anlamaz, bizim halimizden anlamaz. Bu kadar büyük düşmanlık yapmak için ne yaptık biz size? Sayın Schulz ile bizim ne derdimiz olabilir durup dururken? Elini böyle yapıyor… Annesiyle mannesiyle bir şeyimiz mi olmuş. Babasıyla bir şeyimiz mi olmuş, sülalesiyle bir ilişkimiz mi olmuş?” 

TRT’de AP Başkanı Schulz’a belaltı sözler: Annesiyle mannesiyle bir şeyimiz mi olmuş

AP Başkanı Martin Schulz tekrar aday olmayıp Almanya’da siyasete dönecek

Çavuşoğlu’ndan ‘yaptırım’ mesajı veren AP Başkanı Schulz’a: İkiyüzlü, elinden geleni ardına koymasın

AP Başkanı Schulz: Vize görüşmeleri Erdoğan yüzünden durduruldu