• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AP Başkanı Schulz: Vize görüşmeleri Erdoğan yüzünden durduruldu

21/06/2016 09:15

 

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Haziran’da başlayacağı ilan edilip daha sonra Ekim’e ertelenen Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahatine olanak tanıyan düzenlemenin Erdoğan’ın izlediği politikalardan dolayı durdurulduğunu söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters


Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması ya da kalmasına karar verilecek referandumu tartışmak için toplanan ‘Europe Calling’ konferansında konuşan Schulz, mülteci anlaşmasının doğrudan vize muafiyetinin karşılığı olmadığını da vurguladı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı mülteci geri kabul anlaşmasının şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınması idi. Ancak Türkiye’nin öncelikle gereken 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Türkiye baştan beri bu kriterlerden biri olan terörle mücadele yasasındaki terör tanımının daraltılması ve netleştirilmesi konusunda ayak diremişti.

Erdoğan Avrupa’yı defalarca ‘tehdit’ ederek, vaat edilen nakdi yardım ve serbestisinin verilmemesi durumunda mülteci anlaşmasını askıya alacağını söylemişti. Mülteci anlaşması 4 Nisan’da yürürlüğe girdiğinden beri Ege’den kaçak geçişler neredeyse durma noktasına geldi.

‘Anlaşma = vize muafiyeti’ demek değil

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Martin Schulz mülteci anlaşması özelinde Erdoğan ile Türkiye’nin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin tıpkı Lübnan ve Ürdün gibi çok sayıda mülteciye kapılarını açtığını ve Avrupa’dan gelecek maddi ve sosyal her türlü desteği zaten hak ettiğini belirten Schulz, diğer yandan anlaşmanın doğrudan Erdoğan ve hükümetin talep ettiği vize muafiyetinin karşılığı olmadığını vurguladı. AP Başkanı vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken şartlar olduğunu ve bunlar arasında kişisel hakların korunması ve terör yasasının reforme edilmesinin başı çektiğini de anımsattı.

Vize muafiyeti tartışmaları sona erdi

Avrupa Parlamentosu’ndaki vize muafiyeti tartışmalarının bu nedenle sona erdirildiğini ilan eden Schulz, AP’nin mülteci krizi karşısında her türlü tavizi vermeye hazır olmadığının altını çizdi.

Schulz, Erdoğan’ın politikaları sonucu dokunulmazlıklarının kaldırılması ve tutuklu gazetecilerin durumu gibi gelişmeleri, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunan hiçbir parlamentonun kabul etmeyeceğini ifade etti.

Erdoğan’ın derdi başkanlık

AP Başkanı ayrıca Erdoğan’ın bu tutumunun altında Türkiye’de başkanlık sisteminin hayata geçirilmesinin yattığını belirterek, Erdoğan’ın vize muafiyeti tartışmalarında dile getirdiği gibi mültecileri Avrupa’ya bırakmayı göze alamayacağını savundu: “Erdoğan böyle bir riske girmez diye düşünüyorum. Zira o zaman uluslararası kamuoyunda mültecileri legal yollardan Avrupa’ya ulaştıran değil, tam tersi mültecileri insan kaçakçılarına teslim eden, bu tür çetelere hizmet eden bir duruma düşecek.”

Türkiye, ‘vize muafiyeti’nden uzaklaştı: Kriterlerdeki eksik beşten yediye çıktı

Erdoğan’dan ‘vize serbestisi’ mesajı: Olumlu bir netice alacağımıza inanıyorum

AB’den Türkiye’ye yakın zamanda vize serbestisi yok: En erken ekimde

Britanyalı bakandan vize serbestisi yorumu: İslamcı bir hükümeti memnun etmek

AB’ye gözdağı: Vize serbestisi olmazsa mülteci anlaşmasını askıya alırız

Erdoğan’dan AB’ye vize resti: Geri kabul anlaşması geçmez!

Merkel vizesiz Avrupa için umut vermedi: Tüm kriterler karşılanabilecek gibi görünmüyor

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Polisler hastaneden ayrılan İnan Kıraç'ı arıyor

İş adamı İnan Kıraç, bugün bir hastanede check-up işlemlerin ardından bir araçla hastaneden ayrıldı. Kaçırıldığı iddiaları üzerine polis çalışma başlattı.

Fenerbahçe'den bedelli sermaye artırımı kararı: Hedef borç kapatmak

Fenerbahçe Futbol AŞ, 250 milyon lira olan sermayesini yüzde 400 artırarak 1 milyar 250 milyon liraya çıkarma kararı aldı.

İBB soruşturması: Yedi kişi daha tutuklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan yedi kişi daha tutuklandı.

Trump yönetimi Harvard'ın yabancı öğrenci alma yetkisini iptal etti

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Harvard Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci kaydetme yetkisini iptal etti.

Trump'ın Eğitim Bakanlığı'nı kapatma kararı durduruldu

ABD’de bir federal yargıç, Başkan Donald Trump’ın Eğitim Bakanlığı’nı kapatma kararının uygulanmasını durdurdu. 

HDP'lilere ait 30 fezleke Diyarbakır'a gönderildi, kalan 130'u yolda
Örgütlerden Özgür Gündem için çağrı: Basın özgürlüğüne sahip çık

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 760 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

İhsan Çaralan: İster istemez akla 'ahtapot suç örgütü' tanımı geliyor

Emre Kongar: Erdoğan/AKP iktidarı, zayıfladığı dönemlerde, ömrünü uzatmak için, önce Kürt milliyetçiliğini kullanmıştır

Mine Söğüt: Rahat rahat konuşalım, Linet bu ülkede bizimle kalsın mı yoksa gitsin mi?

Mustafa Balbay: Kurtulmuş, 'Alevileri inciten bir şey demedim' yerine, özür dileyip ne düşündüğünü daha net ifade edebilirdi

Feray Aytekin Aydoğan: Mücadele ederek kazandığımız tüm haklar hedef tahtası hâline getiriliyor.

Alaattin Aktaş: Resmi tatillere niye ek yapılıyor?

Zeynep Altıok Akatlı: Türkiye'de barışın tartışıldığı bu günlerde, nefretin sanat üzerindeki gölgesi hepimize ağır geliyor

Nevşin Mengü: İnternet sitelerinin basın yasasına göre künyesi olmak zorunda

Gökçer Tahincioğlu: Kaç süslü lafla, 12 yaşında bir çocuğun öldürülmesinin üzeri kapanır?

Hediye Levent: ABD Dışişleri Bakanı Rubio'nun Suriye'de her an bir iç savaş patlayabileceğine dair açıklaması gündemde

Abdulkadir Selvi: Macaristan'da Orban, Türkiye'de Erdoğan kazandı; küresel proje çöktü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×