Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tıkanma noktasına gelen Avrupa’ya vize serbestisi için, “Eğer sağlanmazsa geri kabul anlaşmasını askıya almak zorunda kalırız” dedi.
Çavuşoğlu, İsrail’le ilişkileri ise “Normalleşmeye bir iki görüşme uzaktayız” diye değerlendirdi.

Fotoğraflar: Reuters
Avrupa Birliği ile Türkiye arasında mülteci geri kabul anlaşması gereği Türk pasaportlarıyla Schengen Bölgesi’ne vizesiz girilebilmesi için Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu.
AB Türkiye’nin 4 Mayıs’ta yayımladığı raporda AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesi tavsiyesinde bulunmuş, ancak vize serbestisi için 72 kriterin karşılanmasını talep etmişti.
Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kriterler arasında yer alan ‘Terörle Mücadele Kanunu’nun değişmesi’nin mümkün olmadığını söylemiş ve Brüksel’e rest çekmişti. Gerginlik mülteci anlaşmasının tamamiyle rafa kalkabileceği kaygısını güçlendirmişti.
‘Türklerin Avrupa’ya güveni azalıyor’
TRT Haber yayınında, Almanya’nın ‘Ermeni soykırımı’nı tanımasının nedeninin ‘Türkiye ders vermek’ olduğunu savunan Çavuşoğlu, “Avrupa’nın tutumları Türklerin Avrupa’ya olan güvenini azaltıyor. AB ile üyelik yolunda kararlı şekilde ilerliyoruz ve sonuç almak istiyoruz” diye konuştu. Bakan, Vize serbestisinin sağlanmaması halinde ‘mülteci geri kabul anlaşması’nın askıya alınmak zorunda kalınacağını belirtti.
‘Bir iki görüşme uzaktayız’
Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinerek iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ‘bir iki görüşme’ uzakta olduğunu aktardı. Bakan, İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunun mutlak surette kaldırması gerektiğini belirtti.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik geçtiğimiz yılın son günlerinde, iki ülke arasında yürütülen müzakereleri değerlendirirken Türkiye’nin üç şartını ‘Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze’den ambargonun kaldırılması’ olarak açıklamış, özür şartının karşılandığını söylemişti.
Mavi Marmara baskınının ardından ilişkilerin koptuğu Türkiye ile İsrail arasında her konuda anlaşma sağlandığı yaklaşık üç ay önce açıklanmıştı.
Mavi Marmara’da hayatını kaybeden 10 kişi için ödenecek tazminat konusunda da anlaşmaya varıldığını duyurulmuş, ancak Gazze’deki ambargonun kaldırılmasıyla ilgili üçüncü şarta dairse bir açıklama yapılmamıştı.
Musul operasyonuna destek
Çavuşoğlu, IŞİD kontrolündeki Musul’u ele geçirmek başlatılacak muhtemel bir operasyona, Türkiye’nin destek vereceğini de açıkladı.
Bu sefer AP rest çekti: Erdoğan’ın tehditleri devam ederse, çıkmaz sokağa gireriz
Bozkır yineledi: Vize serbestisi pahasına, Terörle Mücadele Kanunu değişmeyecek
‘Tüm kriterlerin yerine getirilmesi şart, haziranda vize serbestisi imkansız‘
Bir rest de Bozkır’dan: Terörle Mücadele Kanunu’nun değişmesi mümkün değil
Avrupa’dan Erdoğan’a çağrı: Anlaşmaya sadık ol, yoksa vize muafiyeti olmaz
Erdoğan üç gün önce yol verdiği AB’den bugün ‘adım’ istedi: Süreci hızlandırın