Süleymani'nin cenaze töreninde izdiham: En az 56 ölü, 210'dan fazla yaralı

Geçen cuma günü ABD’nin düzenlediği füze saldırısında Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin üç gündür süren cenaze törenlerinin son durağında izdiham yaşandı. İran medyasına göre Süleymani’nin, doğduğu, İran’ın Kirman kentindeki törende Reuters’in haberine göre en az 56 kişi öldü 210’dan fazla kişi yaralandı. Ertelenen defin töreni, birkaç saat aradan sonra yeniden başladı.

Fotoğraf: Reuters

Kirman’da defnedilecek Süleymani’ye son görevini yapmak isteyen yüz binlerce kişi törenden saatler önce sokakları doldurdu. Güvenlik görevlilerinin uyarılarına rağmen izdihama engel olamadı. Kalabalık içindekilerin birbirini ezmesi sonucunda ezilerek ölenler ve yaralananlar oldu. Yaralılara ulaşıp müdahale etme ve hastaneye kaldırma konusunda zorluk yaşayan güvenlik güçleri ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

ABD’nin son hamlesinin, İran’ın nükleer programı başta olmak üzere aralarında birçok konuda anlaşmazlık bulunan ‘iki eski düşman’ın ilişkilerini daha da gereceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’nin ‘caydırıcı’ olsun diye öldürüldüğünü ve talimatı kendisinin verdiğini, ancak İran’la savaşa girmek gibi bir niyetinin olmadığını açıklamıştı. İran cephesinden ise “İntikamını alacağız” söyleminde açıklamalar gelmişti.

Süleymani öldürüldü, Google’da ‘askerlik yaşı’ araması zirve yaptı

Şiiliğin merkezi Kum kentinde ‘intikam bayrağı’ çekildi

Trump: Savaşı durdurmak için Süleymani’yi öldürdük; emri ben verdim

ABD, İran’ın ‘intikam’ına karşı Kuveyt’e 3 bin asker gönderiyor

İran güvenlik konseyi: ‘Çok büyük intikam’ alınacak

ABD, Bağdat’ta füze saldırısı düzenledi: İranlı komutan Süleymani öldürüldü

İran’dan ABD’ye: Bu maceraperestliğin sonuçlarından sorumlu olacak