'Hastayım' deyip Meclis'e ifade vermeyen Soma Holding'in patronu müfettişler için 'masa donatmış'

 

Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek TBMM Soma Araştırma Komisyonu’na bilgi vermekten kaçınan Soma Holding’in patronu  Alp Gürkan’ın, madeni denetleyen bakanlık müfettişleri ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bürokratlarıyla Soma’da buluştuğu ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre Gürkan, Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) müfettişleri ve TKİ’nin Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müdürü Hakkı Duran ile 17 Ağustos’ta  yemek yedi.

Yemeğe Soma faciasının ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan Soma Holding Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu da katıldı.

Alp Gürkan
Alp Gürkan. Fotoğraf: Reuters

‘Hangi kirli pazarlık yapıldı?’

Soma Araştırma Komisyonu üyesi CHP milletvekili Özgür Özel, konuyla ilgili Meclis’e verdiği soru önergesinde ‘yemekte hangi pazarlıkların yapıldığını‘ sordu.

Özel, “MİGEM müfettişlerinin ocakları denetlediği gün böylesine bir buluşma neden yapılıyor, orada neler konuşuluyor? Hangi kirli pazarlık masaya yatırılıyor? Komisyona bilgi vermedi ama müfettişlere yemek veriyor” dedi.

Özel, yemeğin faturasını kimin ödediğini de sordu.

İnceleme sonucunda ocaklar kapatılmıştı

soma1

Facianın ardından MİGEM ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri kazanın yaşandığı ocak başta olmak üzere Soma Holding’e ait Ata Bacası ve Işıklar ocaklarında Temmuz ayında inceleme yapmıştı.

Yapılan değerlendirme sonucu, ocaklar ‘iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmadığı‘ gerekçesiyle kapatılmıştı. Bir an önce üretime geçmek isteyen Soma Holding, ocaklarda düzenleme yapıyordu.