Soma davasında 'üretim baskısı' itirafı: Kotayı geçemeyenin maaşı kesiliyordu

 

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili davanın bugünkü duruşmasında çalışanlara yönelik ‘üretim baskısı’nı gözler önüne saran bir itiraf geldi.

(FOTO: BARIS GEZICI / AKHISAR DHA)
Fotoğraflar: DHA

Tanık olarak ifade veren makine mühendisi Tolga Bayar, ‘üretim istenilen seviyede olduğu zaman prim aldıklarını, kotanın altında kalınması durumundaysa ücretlerinde kesintiye gidildiğini’ söyledi.

Halen, facianın yaşandığı ocakta çalıştığını söyleyen Tolga Bayar, özellikle vardiya amirlerinden, en fazla kömür tonajını yapanın prim aldığını anlattı.

Özel eğitim almadım, sertifikam yok

Savcılık ifadesinde neden değişikliğe gittiğini soran mahkeme başkanına, “Neden öyle söylediğimi hatırlamıyorum” karşılığını veren Bayar, çalıştığı makineyle ilgili özel eğitim almadığını, sertifikasının bulunmadığını, acil durum eylem planında, çalıştığı bölümle ilgili yazılardan da haberinin olmadığını savundu.

İki ay sonra bile yangın sürüyordu

(FOTO: BARIS GEZICI / AKHISAR DHA)

Bayar’ın ardından tanık olarak ifade veren maden işçisi Sadettin Kaya ise, faciadan iki ay sonra bile ocakta yangının halen devam ettiğini söyledi.

Kaya, “Burada dördüncü bant boyunda, tabanda, bir metre genişlikteki alanda yangın vardı. Taşların arasından alev çıkıyordu. Ondan önce araya baraj yapılmamıştı. Ben de hemen çektiğim hattan oraya su sıktım. Sonra da hemen ayrıldım” dedi.

Soma davası: ‘Megafon sistemi kalkmasaydı bu kadar insan ölmezdi’

Bir ‘sermaye-siyaset-sendika yapımı’: Soma’da 3 bin işçiye tazminatından sadece tek taksit ödendi

Sendikayla şirket anlaşmış: Somalı madencilerin tazminatı 24 taksitte ödenecek

Soma Holding’den ifade cinliği: ‘Şirket, mahkemede dinlenecek işçilere iş vaat ediyor’

Sanık avukatları Somalı aileleri çileden çıkardı: Siz hiç iki cenaze gömdünüz mü?