Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin toplam 100 eserinin yolu Türkiye’ye düştü.
Britanyalı sokak sanatçısı Banksy’nin dünyaca ünlü eserlerini bir araya getiren en geniş koleksiyon ‘The Art of Banksy‘, dünya prömiyerini İstanbul’da yapacak.
Aralarında ‘Kırmızı Balonlu Kız‘, ‘Gül Şimdi‘ ve ‘Hizmetçi‘ gibi en bilindik eserlerin de bulunduğu sergi, 14 Ocak’tan itibaren Global Karaköy’de sanatseverlerle buluşacak.

‘Kırmızı Balonlu Kız’, ‘Gül Şimdi’ ve ‘Hizmetçi’ (Soldan sağa)
Serginin küratörlüğünü ise ‘gizemli sanatçının‘ 10 yıl beraber çalıştığı menajeri Steve Lazarides üstlendi. Sergide Lazarides’in özel koleksiyonunun yanı sıra dünyanın farklı noktalarındaki koleksiyonerlerden toplanan 48 eser de yer alacak.
IEG Turkey ve Piu Entertainment işbirliğiyle düzenlenen sergideki eserlerin toplam değerinin 20 milyon sterlini (yaklaşık 88 milyon lira) bulduğu belirtildi.
Sergi hakkındaki tanıtımda “İzleyiciyi, alışılageldik formatların dışına çıkaracak olan sergi, bugüne kadar hiç deneyimlenmemiş bir serüvende yolculuk olanağı sunuyor. Her bir bölümde farklı bir mekanın canlandırıldığı sergide, ziyaretçiler bir İngiliz evinin oturma odasından İngiltere sokaklarına uzanan farklı bir atmosfer yaşayacaklar” ifadeleri kullanıldı.
Serginin biletleri ise Biletix üzerinden satılıyor.
‘Resmi’ değil

Banksy’nin 2008 yılına kadar menajerliğini yapan Steve Lazarides (Fotoğraflar: Neil Hall / Reuters )
Ancak eserleri üzerinden para kazanılmasını birçok kez eleştiren Banksy’nin 100 çalışmasını bir araya getiren sergi, tüm koleksiyonerlerden telif ödenerek izin alınmasına rağmen Lazarides’in daha önceki sergileri gibi ‘resmi‘ yani sanatçıdan ‘onaylı‘ değil.
Serginin küratörü Lazarides, 2014’te de ‘Banksy: The Unauthorised Retrospective‘ adlı sergiyle Banksy’nin eserlerini açık artırmaya sunmuştu.
Her fırsatta sokak sanatının ‘para‘ için yapılmaması gerektiğini vurgulayan Banksy’nin, ‘İzinsiz Retrospektif‘ sergisini de onaylamayacağını söyleyen Lazarides, “Kesinlikle nefret ederdi. Hiçbir zaman bu şekildeki sergileri desteklemedi. Benim galerimde bir sergi fikrine de hiçbir zaman ikna olmamıştı” demişti.
Tek istisna çocuklar kulübüydü
Bristol’da yaptığı ‘Mobil Aşıklar‘ eserini duvardan sökerek kulüplerine koyan ve bu sayede bağış toplayan Broad Plains Boys Club’a bir mektup gönderen Banksy, ilk defa bir eseri üzerinden para kazanılmasına razı olmuştu.
Sokak sanatçısı mektupta gençlik kulübünün ihtiyacı olan parayı,‘hayır işi’ olması nedeniyle bu eserle sağlamasını onayladığını yazmıştı.