Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayi Fonu’na destek amacıyla Meclis’e getirilen ve birtakım vergiler içeren kanun teklifiyle ilgili konuştu: ” Zor bir coğrafyadayız. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek… Bu ülkeyi korumalıyız.”
Şimşek, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı ve özetle şu açıklamaları yaptı:
‘Körfez’e yaklaşımım çok farklı’
* Körfez’le ilgili çok farklı yaklaşım içindeyim. Oradan doğrudan yatırımlar her zaman için önemli. Katar’da 250’ye yakın önde gelen üst düzey yöneticileriyle bir araya geldim. Çok önemli görüşmeler yaptım. ‘Gelin siz de parçası olun’ dedim. Kafalarındaki soru işareti lira, çok oynak. Orada kurlar sabit. Makro finansal istikrarı geliştirdikçe orada muazzam ilgi olacak. Fon fazlaları var.
* ABD hazine bakanıyla görüşeceğim. Birçok bankayla bir araya geleceğiz. İlişkileri sıcak tutuyoruz, çok ciddi fon akışları var. Günde 15’e yaklaşan toplantılarımız olacak. 5-6 günümüz ABD’de geçecek.
‘Cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı’
* Cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı. Geçen sene program öncesinde cari açık çok yüksekti. Gelinen noktada cari açık yüzde 1’in altına geriledi. Bölgemizdeki çatışmalar olmasaydı büyük ihtimalle cari açık muhtemelen dengede olurdu. Cari açığı kalıcı şekilde yüzde 2,5 veya ikinin altına çekmek istiyoruz.
* Türkiye’nin dış kırılganlığını kalıcı şekilde çözmek istiyoruz. Aralıkta Sanayi Bakanlığı liderliğinde 284 ürün belirledik. Türkiye’nin dış ticaret açığının yarısından fazlasını ifade ediyor. 10 yıl vadeli iki yıl geri ödemesiz krediyle dünyadan ve Türkiye’den bu işleri yapabilecek firmaları davet ettik. Birkaç yıl içinde üretime ilişkin bu yatırımları çekmek istiyoruz.
* Enerji bakanıyla yakın çalışıyoruz, yenilebilir enerjide 10 bin megawatta çıkarsak yıllık doğal gaz faturamızı 1,5-2 milyar dolar azaltacak. Her sene ilave geldikçe 5 yılda 10 milyar doları aşarız. Bunlar cari açığı aşağı çekecek. Cari fazlayı konuşacağız. Devletin yönlendirdiği desteklediği yapısal dönüşüm var sanayide. Bizi ‘Vergi dışında bir şey bilmiyor’ diye eleştiriyorlar.
‘Enflasyonda eninde sonunda hedeflerimizi tutturacağız’
* Enflasyon mayısta zirveye çıktı, zirveden bu yana 26 puan enflasyonda düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek. Temel mallara baktığımızda enflasyon yüzde 28’e düştü. Tüm malları baz alırsanız enflasyon yüzde 40’a düşmüş. Hizmet enflasyonu yüksek. Hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşüyor mu? Hizmet enflasyonu tüm dünyada atalet içeriyor.
* Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil. ’70-80-90’lı yıllarda enflasyonu düşüreceğiz’ diye sayısız hükümet iktidara gelmiş. Enflasyon kolay kolay enflasyon indirilememiş. Türkiye’de 40-50 yıldır kronik iki, üç haneli enflasyon durumu var. 1970’li yıllardan beri 56 ülkede 100 enflasyon şoku incelenmiş. ‘Şok öncesine enflasyon dönüşü ne kadar sürer’ denmiş, 3,6 yıl sürmüş… Enflasyonda eninde sonunda hedeflerimizi tutturacağız, tutturmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
‘Kiraya yüzde 25 sınırı getirilmeseydi…’
* Kiralara yüzde 25 zam sınırı getirmişler. Biz bunu kaldırdık. Bu sınır kalkınca geçmiş yılların enflasyon farkını yansıtmaya çalıştılar, kiralar yüzde 120 arttı. Kiraya yüzde 25 sınırı getirilmeseydi, enflasyon hedefimize daha yaklaşacaktık.
‘Zamana ihtiyaç var’
* Zamana ihtiyaç var, sabırla politikayı uygulacağız. Bu ülkede geçen sene muazzam bir deprem olmuş. Geçen sene bütçe açığı yüzde 5,2’ydi. Açığın üçte ikisi deprem harcama kaynaklı. Bu ülke yüzde 9,8’lik açığı kaldıramaz. Bunu parasallaştırırsanız enflasyon kontrolden çıkar.
‘EYT’yi çıkarırsanız bütçe açığı kalmıyor’
Seçim öncesi herkes EYT’yi gündem maddesi haline getirmiş. EYT’nin milli gelire etkisi yüzde iki. Bunu çıkarırsanız bütçe açığı kalmıyor.
‘Bu ülkeyi korumalıyız’
* Bölgemizde savaşlar var. Zor bir coğrafyadayız, caydırıcılık gücünü artırmalıyız. Savunma sanayi gelişiyor. Şu anda 3 bin 300 firmamız savunma sanayine parça üretiyor. Tüm ülkeyi koruyacak bir savunma sistemi üretilecek. ‘Kaynak gerekiyor’ denildi. Savunma Sanayi Fonunu 165 milyara çıkartmışız. Bunu arttırmalıyız. Tartışmalara saygılıyız, takdir yüce Meclis’in. Bu paket tamamen Savunma Sanayi Fonu’na gidecek. Bütçe açıklığını azaltmak için yapılmış bir paket değil. Paketin bir kuruşu bile bütçeye girmeyecek. Bu ülkeyi korumamız lazım. Savunma sanayi bizim için çok önemli.
‘Savunma Sanayi Fonu’ vergisi hakkında
11 Ekim’de Meclis’e AKP’li vekillerin imzasıyla ‘Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak sağlamak için’ yeni bir kanun teklifi gelmişti.
Teklife göre limiti 100 bin lira ve üzeri limiti bulunan kredi kartları sahiplerinden, her bir kart başına yıllık 750 TL Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katılma payı alınacak.
Sıfır araç tescillerinde üç bin TL, ikinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde bin 500 TL alınacak.
Motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle, motor gücü altı kW ve altında olan motosikletler de Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin kapsamına alınacak.
Birden fazla vergiyi içeren teklif tartışma konusu.