Şeref Oğuz: Kara para neden son yıllarda tırmanışta?

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde kara para aklama adımları da tırmanır. Yasadışı yollardan gelen kaynaklar fazlalaşınca ve ülkelerin kaynak ihtiyacı tırmanınca, aklama girişimleri hızlanır. Varlık barışı da bir tür kara parayı “af yolu ile” aklamaktan ibarettir. Hatırlayın; yurt dışından dövizini getirene; “%2 vergi karşılığında” sorgu sual olmayacağı kampanyalar yaşamıştık. En sonuncusu; 50 milyar $ gelir beklentisiyle uygulanmış ve sadece 2 milyar $ gelebilmişti.

Fenomen salgınının kara parayla ilgisi var mı?

Olmaz mı? Öyle ki birkaç yıl öncesine dek mütevazı hayat sürenleri, bir anda güzellik merkezi açarken, kozmetik pazarlarken görüyor ve sosyal medyanın üzerinden oluşturulan kanallar sayesinde, kazandıklarını iddia ettikleri kara paralar; sisteme dâhil ediliyor. Son fenomen pandemisi, bunun en canlı örneğidir ve her geçen gün yeni fenomenler, kara para veya vergi soruşturmasına dahil oluyor.

Şeref Oğuz’un yazısı