17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf, kefalet karşılığı tutuksuz yargılanmaktan feragat etti. Sarraf, halen hapiste bulunduğu Florida’da değil, New York’ta yargılanacak.
19 Mart’ta ailesiyle tatil için gittiği Florida’nın Miami kentinde gözaltına alınan Sarraf hakkında New York Güney Bölge Savcılığı tarafından ‘dolandırıcılık ve kara para aklama’ suçlamasıyla iddianame hazırlandığı ortaya çıkmıştı. 21 Mart’ta yargıç karşısına çıkarılan Sarraf, tutuklanarak hapse atılmıştı.
75 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunan Sarraf’ın 4 Nisan’da Miami’de yargıç karşısına çıkması ve tutuksuz yargılanabilmek için kefalet talebinde bulunması bekleniyordu.
Ancak Sarraf’ı tutuklatan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, bir belge eşliğinde Sarraf’ın Florida mahkemesinde kefalet talebinde bulunmayacağını ve New York’a sevk edileceğini duyurdu.
Reza Zarrab declines to seek bail in Florida court, to be transported to New York for further proceedings pic.twitter.com/WdxCIwUCVv
— US Attorney Bharara (@USAttyBharara) April 1, 2016
İşbirliği sinyali mi?
Sarraf’ın avukatları Hürriyet gazetesinin neden böyle bir başvuruda bulunduklarına dair sorusuna yanıt vermedi.
İlk günden beri Sarraf’ın savcıyla işbirliği yapıp yapmayacağı merak konusu. ABD hukukuna göre savcı suçunu itiraf etmesini, delilleri göstermesini ve suçu her boyutuyla aydınlatabilme amacıyla işbirliği yapmasını sağlamak için zanlıya ‘itiraf pazarlığı’ teklif edebiliyor.
Eğer Sarraf böyle bir teklifle karşı karşıya kalırsa daha az ceza alma karşılığında suçunu kabul ederek savcıyla işbirliği yapıp durumun aydınlanmasını sağlayabilir.
Twitter’ı coşturan tweet
Sarraf’ı tutuklanmasının ardından Türkiye’de fenomen haline gelen Bharara’nın Sarraf’la ilgili tweet’inden bir önceki tweet’i özellikle Türkiyeli takipçilerinden hayli rağbet gördü.
Savcı, söz konusu tweet’te 2013 yılında bir başka dava bağlamında sarf ettiği cümleyi tekrar yazdı: “Kirli politikacıların hapse atılması bir gereklilik olabilir ama bu yeterli değil.” Bharara ardından da, “Hala doğru” diye ekledi.
"Putting dirty politicians in prison may be necessary but it is not sufficient." Still true. https://t.co/mv6CClet75
— US Attorney Bharara (@USAttyBharara) April 1, 2016
Türkiye’deki kimi Twitter kullanıcıları bu sözü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yorduysa da Bharara’nın tweet’e eklediği linkten 2013 tarihli bambaşka bir davadan bahsettiği anlaşılıyordu.
Bharara, Sarraf’ı tutuklatmasının ardından Türkiyeli Twitter kullanıcılarının hücumuna uğramış, takipçi sayısı bir iki gün içinde 200 binli rakamlara ulaşmıştı. Savcının şu an ezici çoğunluğu Türkiye’den 276 binden fazla takipçisi var.