Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye köyündeki taş ocaklarının yarattığı doğa katliamı havadan görüntülendi.

Fotoğraflar: DHA
Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan bölgede, arka arkaya açılan taş ocakları doğayı tahrip ederken, son olarak Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından açılacak taş ocağı için yapılan çalışmalarda binlerce ağaç kesildiği ve çalışır haldeki taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle yeşil alanların griye boyandığı gözlendi.
‘Doğada tükenme tehlikesi olan bitki türleri var’
Doğa katliamına dur demek için kurulan ‘Saros Çevre ve Ekoloji Platformu Komisyonu’ üyelerinden Aytekin Eliüs, bölgede tükenme tehlikesi yaşayan bitki türlerinin mevcut olduğunu belirtti. Eliüs, “Yıllarca burada büyük bir tahribat oluşmuş. En son açılacak olan taş ocağının da çevreye vereceği zarar kaçınılmaz. Ayrıca taş ocaklarından çıkan tozdan çiftçi de etkileniyor. Tarımsal ürünlerin zarar görüyor” diye konuştu.
‘Yasal olmayan uygulamalar var’
DSİ tarafından bölgede açılacak ocaktan Hamzadere Barajı’na zemin dolgusu için taş çıkarılacağını öğrendiklerini dile getiren Eliüs, şöyle devam etti: “Bazı şeylerin yasal yapılmadığını öğrendik. Örneğin, çıkarılan toprağın depolanarak, taş ocağı kapatıldığında da toprağın çıkarıldığı yere geri dökülmesi gerekiyor. Fakat şimdiye kadar buna uyan taş ocağı görmedik. Yetkililer bize buradan çıkacak taşın halk yararına kullanılacağını söyledi. Buna karşı değiliz ama orada daha önce açılmış taş ocağı var. Yeni ocağın açılmasına gerek olmadığını düşünüyoruz.”