Sami Kohen: Bütün dünya Türkiye'ye karşı önyargılı olabilir mi?

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Ankara temsilcimiz Serpil Çevikcan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı röportajda sordu: “Başbakan’ın ‘uluslararası tepkileri umursamam’ yorumunu nasıl değerlen- diriyorsunuz?”

Bakanın cevabı şöyle: “Biraz bu uluslararası camiadaki bu tür çifte standartlara dönük bir tepkidir. O ‘Türkiye 3. sınıf bir ülkedir, onun mahkemelerinin kararını ben tanımam, ama x, y, z ülkeleri birinci sınıftır, ben onları takarım’ derseniz, o zaman da bir tepki hakkı doğar.”

Dışişleri Bakanı’nın Başbakan’ın söylediklerini savunmaya çalışması doğal karşılanabilir, ama bu konuda ortaya koyduğu argüman inandırıcı olmaktan uzak.

Hükümetin twitter’a koyduğu yasak kararına ABD’den AB’ye, BM’den birçok sivil toplum kuruluşuna ve dünya medyasına kadar uluslararası camiadan çok yaygın ve yoğun eleştiriler geldiğini herhalde ilk gören de Dışişleri Bakanı olmuştur.

Bunların hepsi Türkiye’yi 3. sınıf bir ülke olarak gördükleri için mi hükümetin davranışını eleştiriyorlar? Hepsi de mi Türkiye’ye karşı önyargılı?

Eğer bu öyle ise (ki böyle bir komplekse kapılmaya lüzum yok) buna dünyaya meydan okuyan sert bir üslupla karşılık vermek yerine Türkiye’ye karşı yöneltilen eleştirilerin neden bu kadar yaygın olduğunu iyice incelemek ve ona göre krize çare bulmak gerekmez mi?

Sami Kohen’in yazısı