Avrupa Konseyi, Mart 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhak etmesi üzerine konseyin insan hakları organı Parlamenterler Asamblesi’nden (PACE) çıkartılan Rusya Federasyonu’nun geri dönüş yolunu açacak bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. Rusya’nın PACE’e dönüşüyle birlikte, örgütün 90 milyon avroluk bütçe açığı da kapanmış olacak.
Reuters’in haberine göre Fransa ve Almanya’nın önayak olmasıyla varılan anlaşmaya göre, Rusya, haziran ayından itibaren yeniden Avrupa Konseyi’ndeki çalışmalara katılabilecek.
47 ülkenin üye olduğu PACE’te, altı ülkenin desteğini alabilen Ukrayna ise söz konusu dönüş anlaşmasını bloke etmeyi başaramadı.
Rusya’nın ‘aidat’ları önemli!
Rusya, Avrupa Konseyi’ne dönüşünden sonra üyelik aidatlarını ödemeye devam edecek. Rusya’nın aidat ödemeye başlamasıyla birlikte, örgütün 90 milyon avroluk bütçe açığı da kapanmış olacak. Rusya’nın, Konsey bütçesinin yüzde 7’sine katkı yaptığı belirtiliyor.
2014’te Kırım’ı ilhak etmesi dolayısıyla 2016’da Rusya’nın PACE’teki oy verme hakkı kaldırılmış, bunun üzerine Rusya da aidat ödemelerini durdurmuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dönüş anlaşmasını memnunlukla karşıladıklarını açıkladı: “Bazıları aslı astarı olmayan söylentiler çıkarsa da Avrupa Konseyi’nden ayrılmayı düşünmüyoruz. Tek taraflı zorlamaları kabul etmiyoruz, özellikle de finansal olanları.”
Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ise anlaşmayı boykot ettiklerini açıkladı.
Ukrayna’nın yanısıra Britanya, Polonya, Gürcistan, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın da karşı çıktığı anlaşmayı 39 üye ise destekliyor.
Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, ‘Rusya’nın Ukrayna’ya ve Avrupa değerlerine karşı saldırgan tutumunu sürdürdüğünü ve bunların, savunulmadığı takdirde bir anlamı kalmayacağını’ söyledi.
‘Avrupa Konseyi’nde çözülecek konu değil’
Ukrayna ve destekçilerinin tavrını anlayışla karşıladıklarını belirten Konsey yetkilileri, buna karşılık ‘Kırım sorununun çözüm yerinin Avrupa Konseyi olmadığını’ belirtiyor.
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Nina Nordstrom şunları söyledi: “Ukrayna, Kırım’ın iadesi ve restorasyonunu talep etmek için her türlü gerekçeye sahiptir. Ancak ülkeler arasındaki savaş ve barış, bu örgüt içerisinde çözülemez.”
Avrupa Konseyi, Avrupa’nın önde gelen en önemli ‘insan hakları gözlemcisi’ olarak kabul ediliyor.