Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy, ‘internete RTÜK denetimi’ni açtı: “YouTube, Twitter, Facebook için herhangi bir denetim yok. Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz.”
Adnan Oktar’ın kanalındaki programlar sonrası başlayan tartışma, RTÜK’ün internet üzerinde denetim yetkisine sahip olmasını sağlayacak yasa tasarısıyla alevlenmişti.
Meclis’e sevk edilen torba yasadaki bir maddeye göre, lisanslı yayın kuruluşları internet sitesinden yayın yapabilecek. Ancak bunun için ayrıca lisans almaları gerekecek, lisans almayan kuruluşların yayınları ise sulh ceza hakimince engellenebilecek.
Düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmişti.
Ancak bu düzenleme halihazırda yasalaşmış değil.
‘Geleneksel yayıncıları korumak’
AA’ya konuşan Ersoy, düzenlemenin yasalaşması durumunda nasıl uygulanacağını anlattı.
Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumu (IBRAF) Genel Direktörü olan Ersoy, düzenlemeye yönelik eleştirileri değerlendirerek, internetin denetiminin ‘söz konusu olmadığını’ söyledi.
İnternet ortamından yapılan yayınlarda izleyicinin çok zengin bir içerikten istifade ettiğini fakat bunun karasal, uydu ve kablo mecralarındaki yayıncılar açısından ‘hem ucuz hem de denetimsizlik nedeniyle’ haksız bir rekabet ortamı oluşturduğunu savunan Ersoy, ‘geleneksel yayıncıları korumak’ için RTÜK’ün bu alanı düzenlemek zorunda olduğunu bildirdi.
‘RTÜK, çocukları korumak adına bu alana el atmak zorundaydı’

The Handmaid’s Tale…
Ersoy, çocuk ve gençlerin artık TV’den ziyade internet mecrasından yayınları izlediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu alanın denetlenmemesi çocukların çok sakıncalı içeriklerle karşı karşıya kalmasını da beraberinde getiriyor. Çocukların korunması Anayasal bir zorunluluk olduğu için (Anayasa 41. madde) RTÜK, çocukları, gelecek nesli korumak adına bu alana el atmak zorundaydı. Yani yeni yasal düzenleme, geleneksel yayıncıların internet ortamına uzanan yayınları ile geleneksel ortamlarda yayın yapmayan fakat onların sahip olduğu içeriğin tamamını hatta ötesini içinde barındıran yayıncıları da denetleme imkanı verecek.”
‘Çok sınırlı bir yetki’
Ersoy, internetten yapılan söz konusu yayıncılık faaliyetlerinin hangi platformları kapsayacağına yönelik şunları söyledi: “Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz. Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz. Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK’ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir. İnternet ortamında ‘geleneksel mecralarda yapılan içeriği’ paylaşan, şimdilik ‘yayıncı’ denmeyen ama aslında internet ortamında yayıncılık yapan kuruluşları denetleyeceğiz sadece. Dolayısıyla şu ana kadar gösterilen tepkilerin yersiz olduğunu, endişeye mahal olmadığını, uçsuz bucaksız internet dünyası içinde çok sınırlı bir yetkinin RTÜK’e verildiğinin ve Avrupa Birliği standartlarına göre yayıncı kimliği taşımayan hiçbir kullanıcının içeriğinin denetlenmeyeceğinin bilinmesi gerekiyor.”