RTÜK'ten 'Çukur'a 1 milyon liralık ceza: Küfürler dudak hareketinden anlaşılabilir

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Show Tv’de yayınlanan ‘Çukur’ dizisinin internet versiyonunda ‘sansürsüz’ halde yer alan küfürlerin ekranda da izleyici tarafından ‘dudak hareketlerinden anlaşılabileceği’ gerekçesiyle kanala 1 milyon liralık ceza kesti.

RTÜK daha önce dizi nedeniyle Show Tv’ye ‘alkol kullanımı, yoğun öpüşme ve sevişme sahneleri’ nedeniyle idari para cezası vermişti.

Meclis’e sevk edilen torba yasadaki bir maddeye göre, lisanslı yayın kuruluşları internet sitesinden yayın yapabilecek. Ancak bunun için ayrıca lisans almaları gerekecek, lisans almayan kuruluşların yayınları ise sulh ceza hakimince engellenebilecek.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, RTÜK uzmanları, ‘Çukur’ dizisinin televizyondaki ‘bip’li versiyonu ile internette yayımlanan ‘bip’siz versiyonunu karşılaştırdı.

Raporda, “Söz konusu ifadeler yayında biplenmiş bir şekilde ekrana yansımasına karşın, Show TV’nin resmi internet sitesinde yer alan dizinin, sansürsüz bölümlerinde küfür niteliğinde ifadeler biplenmeden yayımlanmaktadır. Dizinin televizyonda yayımlanan biplenmiş yayını ile internet sitesinde yer alan sansürsüz hali beraber değerlendirildiğinde; biplemenin zaman zaman yeterince iyi yapılmadığı, zaman zaman da argo ve küfür niteliğindeki ifadeleri söyleyen kişinin ağız hareketlerinden ekran başındaki izleyiciler tarafından anlaşılabileceği görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Oy çokluğu ile verilen cezada CHP’li ve MHP’li üyeler karşı oy kullandı. Kararla yayıncı Show TV’ye ‘dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanılması’ gerekçesiyle yaklaşık 1 milyon liralık ceza kesildi.

Dizinin müziklerinden Eypio imzalı ‘Gömün Beni Çukura’:

RTÜK iş Kılıçdaroğlu’na gelince ‘ifade özgürlüğü’nü hatırladı

RTÜK’ten ‘Çukur’a ceza hazırlığı: Küfürler dudak hareketlerinden anlaşılabilir

Torba yasa öncesi: Oktar’a beş kez program durdurma, en üst düzeyden para cezası

Meclis istedi, TRT ‘ikiletmedi’: ‘Kalk Gidelim’ dizisinde ‘başçavuş’ hitabı kullanılmayacak

‘İnternet yayını sansürü’nü savunan bakan sordu: Bugün televizyonda sansür mü var?

Büyük sansür kapıda: Görüntülü ve sesli internet yayınları RTÜK’e tabi olacak

RTÜK üyesi uyardı: ‘Adnan Oktar kılıfı’yla internet sansürü getiriliyor

Şeyhülislam değil RTÜK: Şarkıda geçen ‘Allah Baba’ sözü nedeniyle TV8’e ceza

ATV’yi milyonluk cezadan RTÜK toplantısından önce gelen faks mı kurtardı?

Hadise’den klibine ‘erotik’ diyen RTÜK’e: Bir kadın olarak boyun eğmek zorunda mıyım?

Hadise’nin ‘Sıfır Tolerans’ını yayınlayan kanallara ceza: Erotik görüntüler var

AKP’li üyeler ‘Millet tahrik oluyor’ demişti: ‘Yetenek Sizsiniz’e 1 milyon lira ceza

İnternete özel diye: ‘Adnan Hoca’ya yüzlerce şikayet var, RTÜK’ün eli kolu bağlı

‘Yetenek Sizsiniz’e ceza isteyen RTÜK’ün AKP’li üyeleri: Millet tahrik oluyor

RTÜK ‘bip’lemeye karşı ‘yayından kaldırma’ istiyor: Böyle rezalet olur mu?

‘Ana haber reytingden çıksın’ önerisine ret: Hiçbir şey olmamış gibi davranamayız

RTÜK’ten ‘Çukur’a ceza: Alkol kullanıldı, yoğun öpüşme ve sevişme sahnelerine yer verildi

Yıldırım’dan RTÜK’e öneri: Ana haber bültenleri reyting ölçümünden çıksın

RTÜK ‘Kütahyalı’ faturasını kesti: Beyaz TV’ye beş program durdurma ve para cezası

Avşar’ın ‘Erkekler çaktırmadan aldatmalı’ sözlerine RTÜK’ten ceza: Ahlak dışı durum

RTÜK’ten evlilik programına üst sınırdan ceza: Beş kez yayın durdurma

Küçükkaya’nın iddiası Fox TV’ye tavandan para cezası getirdi