Kürt kenti Kobani’de IŞİD terörüne direnen PYD’ye yardım sonrasu ABD’yle Türkiye arasındaki ‘gizli’ gerilim sürerken, Amerikalı bir yetkili Türkiye’nin Suriye’de ikili oynadığına inandıklarını açıkladı.
Amerikan hükümetinde çalışan yetkili, Türkiye’nin kamuoyu önünde açıkça belli etmese de IŞİD’e en azından gizli moral destek verdiğini düşündüklerini, bunun ‘ikili bir oyun‘ olduğunu söyledi.
‘Libya’da milislere destek veriyor’
Reuters’a konuşan yetkili, ‘Türkiye’nin IŞİD’e mali ya da askeri destek verip vermediğini bilmediklerini‘ belirtti. Ancak buna göre Washington, ‘Türkiye’nin Libya’daki İslami gruplara ve milislere destek vermek için Katar’la saf tuttuğuna‘ inanıyor.
‘İslamcılarla uzlaşma arıyor’
Yetkiliye göre ABD, ‘AKP’nin uzun zamandır İslamcı gruplara yaranma yönünde olmasa da bu gruplarla uzlaşma, iyi geçinme yönünde bir politika izlediğine‘ inanıyor.
Reuters, Türkiye’yle ABD’nin son dönemdeki ilişkilerini mercek altına aldığı haberde, AKP’nin IŞİD karşıtı koalisyonun ‘isteksiz bir üyesi‘ olduğu yorumunu da yaptı.
Diplomatlar rahatsız
İngiliz haber ajansına konuşan bazı diplomatlar da, jeostratejik önemine rağmen Türkiye’ye duyulan güvenin azalmasından rahatsızlık duyduklarını anlattı. Ankara’da görev yapan Avruplaı bir diplomat, peimergenin Kobani’ye Türkiye topraklarından geçmesine geç izin verilmesinin, ‘Türkiye’nin pratikte yaptıklarının, önemli bir bölgesel oyuncu olma arzusunu desteklemediğini‘ söyledi.
Buna göre, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele planlarında da Beşar Esad’ın devrilmesi ve güvenli bölge kurulması şartından geri adım atmaması, bunları öncelik olarak görmeyen ortaklarını kızdırdı.
‘Daha da tecrit edilecek’
Reuters haberini, şu eleştirel ifadelerle sonlandırdı:
”Türkiye’nin liderleri, uluslararası kamuoyunun fikri karşısında eleştirilere kulak asmamaktan hiç çekinmedi. Erdoğan ve Davutoğlu’nun ikisi de, Türk markasını taşıyan bir siyasi İslam’ın birleştirdiği bir Ortadoğu vizyonuyla hareket ediyor. İkisi de, dış politikanın ahlaki zorunluluklarla desteklenmesi gerektiğine ve kendilerinin tarihin doğru yerinde durduklarına inanıyor.
Fakat birçok uzmana göre, Ankara uluslararası kamuoyuyla aynı yerde saf tutmazsa daha da tecrit edilecek ve amaçları ulaşılamaz halde kalacak.”