Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD’nin bir ayı aşkın süredir IŞİD’e direnen Kobani’deki Kürtlere silah yardımı yapacağından dün gece haberdar edildiği belirtildi. Amerikalı bir yetkili, ABD Başkanı Barack Obama’nın Erdoğan’la dünkü telefon görüşmesinde ‘niyetlerini aktardığını’ söyledi.
Erdoğan, Afganistan’dan dönüşünde, PKK’nın kolu olduğu gerekçesiyle IŞİD’e direnmesine rağmen PYD’ye yardıma karşı çıktığını söylemişti. Reuters’a konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkiliyse, IŞİD konusunda ortak düşman vurgusu yaparak PYD’ye silah yardımı konusunda şunları aktardı:
‘IŞİD ortak düşman’
”Başkan Obama dün Erdoğan’la konuştu ve ona, bunu yapma yönündeki niyetimizi ve bu konuya ne kadar önem verdiğimizi aktarma fırsatını buldu. Kürtler de dahil, Türkiye’nin uzun zamandır ihtilaf içinde olduğu gruplar konusundaki endişelerini anlıyoruz. Fakat inancımız şu ki, IŞİD, ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı ve acil kararlar almak zorundayız.”
Erdoğan ne demişti?
Erdoğan Afganistan dönüşünde böyle bir yardıma karşı çıktığını şu sözlerle vurgulamıştı:
”Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD’ye silah desteği vermek ve PYD’ye verilecek silah desteğiyle IŞİD’e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK’yla eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden ‘evet’ ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz ‘evet’ diyemeyiz.”