İngiltere’de yayınlanan bir araştırma, dünyada ‘obez’ olarak sınıflandırılan fazla kilolu yetişkin birey sayısının, yetersiz beslenmeden kaynaklı ‘aşırı zayıf’ insan sayısından daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin haberleştirdiği Imperial College London Üniversitesi araştırmasına göre, dünya çapında obezite 1975 ile 2014 arasında erkeklerde üç kat, kadınlarda ise iki kattan fazla arttı. 186 ülkeden 20 milyon yetişkinin vücut kitle indekslerini karşılaştıran araştırmanın sonuçlarına göre, ‘ciddi bir obezite salgını’ söz konusu.
Çalışmanın başyazarı Prof. Majid Ezzati, obez insan sayısının 1975’te 105 milyonken 2014’te 641 milyona çıktığını söyledi. Aynı dönemde düşük kilolu insan sayısı ise 330 milyondan 462 milyona yükseldi. Erkeklerde küresel obezite oranı yüzde 3,2’den 10,8’e, kadınlarda ise yüzde 6,4’ten 14,9’a çıktı ki bu 266 milyon obez erkek ve 375 milyon obez kadına denk geliyor.
Araştırma ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite oranının 2025 yılına kadar 2010 yılındaki düzeyi aşmaması yönündeki hedefine ulaşılma olasılığının ‘sıfıra yakın’ olduğunu da öngörüyor.
Kriz noktasına ulaşıldı
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen vücut kütle endeksinde 1 metre karede 30 kilogram, tıbben obezite hastası olarak tanımlanıyor.
Prof. Ezzati “Araştırma 40 yılda obezlerin zayıfların sayısından fazla olduğu döneme geçtiğimizi gösteriyor” dedi ve bunun bir ‘kriz noktası’ olduğunu söyledi.
Ezzati’nin dikkat çektiği sebze ve meyve gibi sağlıklı seçeneklerinin daha ucuz olması ve işlenmiş sağlıksız yiyeceklerin ucuzluğu, obezitenin görüldüğü gibi bir ‘zengin’ hastalığı olmadığının kanıtı. Obezite daha çok zengin ülkelerde yaygınmış gibi gözükse de, bu ülkelerde yaşayan ve niteliksiz gıdalara ucuza erişebilen düşük ekonomik grubuna ait insanları daha fazla etkiliyor.