• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Prof. Dr. Azap: Maymun çiçeğinin Türkiye’ye gelmemesi için neden yok

20/05/2022 20:37


MESUDE ERŞAN

@mesudersan / [email protected]

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yakın takibe aldığı maymun çiçeği (monkeypox) hastalığı, farklı ülkelerden bildirilen vakalar nedeniyle yeni salgın olabileceği endişesine yol açıyor.

Fotoğraf: Reuters

Covid-19 pandemisi bitmeden, dünya yeni bir enfeksiyon endişesi yaşamaya başladı. Bir yandan maymun çiçeğiyle ilgili belirsizlikler netleştirilmeye çalışırken, diğer yandan görüldüğü ülkelere her gün yenisi ekleniyor. Türkiye’de bilinen vaka yok ama bu hiç olmayacağı anlamına gelmiyor.


Afrika’yla bağlantısız olgular araştırılıyor

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, hastalıkla ilgili iz sürme ve kaynak belirleme araştırmalarının henüz tamamlanmadığını söyledi.

İsrail, Birleşik Krallık ve ABD’den 2018-2020 yıllarında bildirilen az sayıdaki olgunun Nijerya bağlantılı olduğu saptanmıştı. ABD’de 2021’de görülen iki olgunun da yine Nijerya’dan geldiği bildirilmişti.

Mayısla birlikte Afrika’yla doğrudan bağlantısı olmayanlarda görülen maymun çiçeğine ilişkin araştırmalar sürüyor.

‘Gelmemesi için neden yoki’

“Peki maymun çiçeği Türkiye’ye gelir mi?” sorusuna karşılık Azap, şu yanıtı verdi:

“Türkiye’ye de gelmemesi için hiçbir neden yok. Takip edilmesi gereken bir hastalık. Sağlık Bakanlığı henüz bu konuda bir bilgi notu paylaşmadı. Toplumu ve birinci basamaktaki hekimleri bilgilendirmek, hastalığın belirtileri ve lezyonlarla ilgili uyarması gerekir. Bu tür şikâyetleri olanların başvurmasını, başvurduğunda da hekimlerin bunu tarayabilmesini sağlamak önemli. Halen olgular, ‘şüpheli’ ve ‘kesin’ diye ayrılıyor. Hastalıktan şüphelenmekle tanıyı koyabilmek arasındaki zamanı en kısa süreye indirmek için laboratuvar altyapısını hazırlamak gerekiyor. “

Evcil hayvan satan dükkânlarının rolü var

Şimdiye kadar Afrika dışındaki olguların tamamının kıtayla bağlantılı olduğu biliniyor. Örneğin Afrika dışında ilk kez 2003’de ABD’de görülen ve farklı eyaletlerde 70’den fazla kişiyi etkileyen maymun çiçeği hastalığı, Gana’dan ABD’ye getirilen hayvanlardan yayılmıştı.

Doğadaki hayvanların toplanıp dükkanlarda satılmasının hastalığın dağılmasında rolü var: “Bu salgının ‘Afrika devi keseli sıçan’ olarak da bilinen Gambiya keseli sıçanlarının (Gambian pouched rats), evcil hayvan dükkanlarında ‘çayır köpekleri’yle (prairie dog) birlikte tutulması sonrasında müşterilere satılan çayır köpeklerinin sahiplerini enfekte etmesi sonucu gelişmişti. Hayvanlar yaşadıkları doğal ortamlarından başka yerlere götürülmezse bu hastalıklarla da karşılaşmayız.”

Maymunlar değil, kemirgenlerden geçiyor

Maymun çiçeği virüsünün doğadaki rezervuarları ve doğal döngüsü hala aydınlatılmadı. Aslında adını veren ‘maymun’la ilgisi yok. Daha çok kemirgenlerden geçen bir hastalık. Kemirgenlerden insanlara, hayvanların etleri için kesilmesi gibi işlemler sırasında yakın temasla (kan, vücut sıvısı, solunum damlacıkları vb.) geçiyor: “İyi pişmemiş etlerin tüketilmesi sonucunda da bulaşabiliyor. İnsandan insana geçişi az olan bu hastalık ancak yakın tensel temas (aynı yatağı kullanmak gibi) ve solunum damlacıkları, vücut salgılarıyla bulaşabiliyor. Hastayla tensel temas olmasa bile aynı yatağa yatıldığında, yani cansız yüzeylerden de geçtiğinden şüpheleniliyor. Hiç beklenmedik bulaşlar da olabilir. Ama bunlar henüz kanıtlanmadı.”

Çiçekten daha hafif ve az bulaşıcı

Maymun çiçeği, 1980 yılında eradike edilen (artık dünyada görülmeyen) çiçek hastalığına benziyor. Ancak daha hafif ve az bulaşıcı. Çiçek aşısı, insanları maymun çiçeği hastalığından da koruyor.

Azap, “Hastalığın yol açtığı lezyonlarla doğrudan temas ve hastaların solunum, vücut salgılarına (sekresyon) temasla geçen bu hastalık için kısaca, lezyonu olanlarla yakın temas sonucu geçtiğini söyleyebiliriz” dedi.

Hastalığın bir başkasına bulaşması için bulgularının olması gerekiyor. Azap, “Kendini kolay saklayabilecek bir hastalık değil. Lezyonları çok rahatsız edici. Yine de başlangıcında, iyileşme ya da fark edilmediği dönemde bulaştırılabilir” dedi.

Maymun çiçeği ile suçiçeği de çok farklı. Ancak suçiçeğinin lezyonları mikrop kaparsa, maymun çiçeğine benzer görnebiliyor. Azap, “Maymun çiçeği yaygınlaştıkça, suçiçeğiyle karıştırılması telaşa yol açabilir. Ama tamamen farklı iki hastalık” ifadesini kullandı.

Azap, Dünya Sağlık Örgütü’nün yanısıra diğer sağlık kuruşlarının da yakından izlediği hastalığın, ‘tek sağlık’ yaklaşımının önemini bir kez ortaya koyduğunu hatırlattı.

42 yıldır yapılmayan çiçek aşısı koruyor

Çiçek aşısı maymun çiçeğinde de etkili ancak yaklaşık 42 yıldır üretilmiyor. Çünkü yaygın aşılama programlarıyla çiçek hastalığının dünyadaki dolaşımı sona erdi. Çiçek hastalığında ölüm oranları yüzde 30’du. En son çiçek vakası Türkiye’de 1957, dünyada 1977’de görülmüştü. 1980’de dünyada hastalığın bittiği ilan edildi ve artık çiçek aşılaması yapılmadı.

Son aşıların üzerinden yaklaşık 42 yıl geçti. Batı ve Orta Afrika’daki geçmiş salgınlarda, çiçek aşısının, maymun çiçeğine karşı da koruduğu anlaşıldı. Azap, “Dolayısıyla çiçek aşısı olmayanlar bu hastalığa açık. Çok sayıda kişide aşı yok” dedi.

Aşısı ve ilacı var

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, çift sarmallı bir DNA virüsü olan maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün yol açtığı enfeksiyon, ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri belirtileri gösteriyor.

Belirtiler genellikle 2- 4 hafta sürüyor. Çiçek hastalığından daha az bulaşıcı. Ancak ölümlere yol açabiliyor. Son zamanlarda hastalıktan ölüm oranları yüzde 3-6 civarında saptanıyor.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın, maymun çiçek hastalığını önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu birkaç gözlemsel çalışmayla kanıtlanmış. Bu nedenle, önceki çiçek aşısı daha hafif hastalığa neden olabilir.

Çiçek hastalığı aşısının etkili olduğu hastalığa yönelik daha yeni ve onaylı bir aşı var. Ancak miktarı sınırlı. Yine çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ajan, henüz yaygın kullanımda olmasa da maymun çiçeği tedavisi için de ruhsatlandırılmıştı.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) maymun çiçeği aşısını geçen yıllarda onayladığını belirten Azap, antiviral ilaçlara ise küçük bir grubun ihtiyaç duyduğunu söyledi: “Hastaların büyük çoğunluğu kendi kendine iyileşiyor.”

Maymun çiçeğinin salgın tarihi

Maymun çiçeği yeni bir hastalık değil. İlk olgu 1970’de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüştü. Orta ve Batı Afrika’daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede (Nijerya, Kamerun, Sierra Leone vb.) görülen bu hastalığı sıklığı tam olarak bilinmiyor.

O zamandan beri vakaların çoğu ülkenin kırsal, yağmur ormanı bölgelerinde rapor edildi. Kongo Havzası, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ve Orta ve Batı Afrika’da insan vakaları giderek daha fazla rapor ediliyor.

1996-97’de Demokratik Kongo, 2017’den bu yana Nijerya’da salgınlar yaptı. Bu salgınlarda ölüm oranları yüzde 3 saptandı. Hastalığın Afrika’dan çıkması için uzun zaman gerekmedi. 2003’de Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği salgını ABD’de yaşandı. Bu salgının enfekte evcil çayır köpekleriyle temasla başladığı saptandı. Bunlar Gana’dan ithal edilmişti.

Maymun çiçeği ayrıca Eylül 2018’de Nijerya’dan İsrail’e, Eylül 2018’de Birleşik Krallık’a, Aralık 2019, Mayıs 2021 ve Mayıs 2022’de, Mayıs 2019’da Singapur’a seyahat edenlerde bildirildi. Temmuz ve Kasım 2021’de yine ABD’de vakalar saptandı.

Mayıs 2022’ye gelindiğinde birkaç ülkede birden fazla maymun çiçeği vakası tespit edildi. İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve ABD, Belçika ve Avustralya’dan vakalar bildiriliyor.

Bu olguların birbiriyle nasıl ilişkilendirileceği henüz bilinmiyor.

Avrupa’da maymun çiçeği virüsü alarmı

Filed Under: Diken özel, Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

İsveç Yargıtay başkanı: Karara bağlanmış iade davalarını gözden geçirmeyeceğiz

İsveç'te Yargıtay Başkanı Anders Eka, Türkiye'nin iadesini istediği kişiler … Devamı...

İtalya, kuraklıkla mücadele için beş bölgede OHAL ilan etti

İtalya'da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen beş bölgede olağanüstü hal … Devamı...

BM: Somali’de altı ayda en az 200 çocuk yetersiz beslenme nedeniyle öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Somali'de ocaktan bu yana en az 200 çocuğun … Devamı...

Haftalık Covid-19 tablosu: Vakalar katlandı

Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Covid-19 verilerine göre, 27 Haziran-3 … Devamı...

Yöneylem anketi: Bu pazar seçim olsa birinci parti CHP

Yöneylem Araştırma'nın son anketine göre bu pazar seçim olsa birinci parti … Devamı...

Kulis: Ankara Emniyeti’nin ‘Peker talebini’ reddeden savcının yerini Soylu değiştirdi

Ankara Başsavcı Vekili Alparslan Tufan'ın görev yerinin değiştirilmesinde … Devamı...

Halil Falyalı cinayetinde istenen cezalar belli oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Halil Falyalı ve şoförü Murat … Devamı...

ABD’de Bağımsızlık Günü kutlamalarında silahlı saldırı: Beş ölü, 16 yaralı

ABD'nin llinois eyaletinde, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları … Devamı...

Ankara’daki il ve bazı ilçe seçim kurulu başkanları belirlendi

Ankara Adliyesi'nde görevli birinci sınıfa ayrılan 272 hakim arasında kura … Devamı...

Süper Lig’de 2022-2023 sezonunun fikstürü çekildi: İlk büyük maç dördüncü haftada

Süper Lig'de 2022-2023 sezonunun fikstürü, Türkiye Futbol Federasyonu'nun … Devamı...

Evrim Kuran: Gençlerin yüzde 36’sı flört şiddetine maruz kalıyor
FOX TV sunucusu Selçuk Tepeli’den canlı yayında çiftçi tepkisi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1706 gündür hapiste

YAZARLAR

Oyun büyük yeğen

Bahadır Kaynak

Neden bu kadar öfkeliyiz?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sedat Peker meselesi ve içine düştüğümüz sefalet

Levent Gültekin

Türkiye demokrasisinde siyasetçilerin halktan uzaklaşmaması mümkün mü?

Murat Sevinç

AKP neden oy kaybediyor?

İhsan Dağı

Cüneyt Arkın’ın ardından: Baş ucundaki ekmeğe bakarak uyumak

Azime Acar

Başka bir Cüneyt Arkın: Oğlum, İkinci Yenicilerle düştük kalktık biz gençliğimizde

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Arif Kızılyalın: Görünen o ki altılı masa artık tüm konularda anlaştı

Hasan Basri Yalçın: NATO’nun içi boşalacak gibi duruyor

Mustafa Karaalioğlu: Son anda bir mutabakatsızlık enerjiyi alıp götürebilir

Can Ataklı: Cumhurbaşkanlığı helikopteri AKP’li yöneticiler için dolmuş görevi yapıyor

Rahmi Turan: İktidar, hala ‘Durumu bizden başka kimse düzeltemez’ havasında

Murat Muratoğlu: Neden sendikalar var?

Şeref Oğuz: Asgari ücret enflasyonu azdırır

Aziz Çelik: Asgari ücretin 1970’lerdeki düzeyi korunsaydı

Remzi Özdemir: Politikacılar ortaya çıkıp enflasyon bütün dünyanın sorunu diyecekler

İbrahim Kahveci: Asgari ücrete zam yapılmasının tek nedeni var

Alaattin Aktaş: Bir iktisat teorisini daha alt üst etmeyi başardık!

‘Cennete açılan kapı’dan atlayıp Kemaliye semalarında uçtular

12 yaşındaki çocuk istedi, dünyaca ünlü mimar çizdi: Özel tasarım köpek kulübesi

HBO Max daha gelmeden Türkiye’deki projelerini durdurdu

Ankara’nın seğmen kıyafeti tescillendi

Elliot Page paylaştı: Pasaport fotoğrafımı seveceğim hiç aklıma gelmezdi

Mandalar günün dört saatini nehirde geçiriyor: Amaç süt verimini artırmak

Yeni Zelanda tartışıyor: Nereye s*çacaklar?

Yanlışlıkla hesabına maaşının 330 katı yatan işçi kayıplara karıştı

Kırşehir’in ‘koku vadisi’ ziyaretçilerini bekliyor

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi