Özgür Mumcu: Rehin alma görüntülerinin tartışılabilmesi için iktidar medyasının herkesi terör destekçisi ilan etmemesi gerekiyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Rehin alma vakalarının ya da terör örgütlerinin rehin aldıklarını öldürmelerinin fotoğraf ve videolarının yayımlanması uluslararası medyada da tartışılan bir konu.

…American Journalism Review’da tecrübeli bir savaş muhabiri olan Jackie Spinner, bir makalesinde Associated Press’in (AP) bu konuda belirlediği ilkeleri şöyle sıralıyor: Görüntü gerçek mi? Haber yapmaya değer mi? Bize bilmediğimiz bir şey anlatıyor mu?

Şayet bu soruların cevabı evetse görüntü, haber gereksiz yere korkunç olmayacak şekilde verilecek halde kullanılıyor.

…Dünyada nasıl tartışılıyor, konu üzerine yazılıp çiziliyorsa bizde de aynısı olabilirdi. Bunun olması için, Başbakan’ın yetkisi dışına çıkıp cenazeye girecek gazetecileri belirlemek gibi aklına esen tedbirleri almaması gerekiyor. Ya da iktidar medyasında yazanların herkesi terör destekçisi ilan etmemesi.

Özgür Mumcu’nun yazısı