Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Felsefe Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Balanuye, filozof Descartes’a ait ‘Kartezyen Metodu’nu bilmediği için doktora yeterliliği kabul edilmeyen araştırma görevlisini, “Belki de hepimizden daha iyi bilir” diyerek savununca, ‘kıdem durdurma cezası’na çarptırıldı.

Balanuye, akademik kurulda doktora yeterliliği kabul edilmeyen Araştırma Görevlisi Sercan Çalcı’nın nasıl başarısız bulunduğunu anlamadığını söyledi.
Bunun üzerine açılan soruşturmada, Balanuye’nin toplantıda söylediği “Hepimiz biliyoruz ki Sercan bu bölümdeki çoğu öğretim üyesinden daha bilgili, hatta onlardan daha fazla yayını var. Fakat doktora yeterliliği geçemiyor. Sercan, ‘Kartezyen Metodu’nu belki de hepimizden daha iyi bilir. Belgelenmiş yabancı dili buradaki pek çok kişiden daha iyi” sözlerinin doktora jürisinin ve profesörlerin akademik itibarını aşağılama anlamına geldiği ifade edildi.

‘Hoca için övünülmesi gereken bir şey’
Doç.Dr. Balanuye ise savunmasında, bir doktora öğrencisinin bir konuyu profesörden daha iyi bilebilmesinin imkansız olmadığını, dahası bunun bir hoca için övünülmesi gereken bir şey olabileceğini söylerken, ifadesinin hakaret, kabalık ya da iftira sayılmaması gerektiğini belirtti.
Bu savunmaya rağmen, Edebiyat Fakültesi Dekanlığı oy birliğiyle Balanuye hakkında bir yıl süreyle ‘kıdem durdurma cezası’ verilmesine hükmetti.
‘Kadrom verilmiyor, jürilerde yer almıyorum’
Karara ilişkin dava açacağını aktaran Doç.Dr. Balanuye, kendisine dört buçuk yıldır kadro ve hiçbir idari görev verilmediğini, cezanın bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.