Obama: Sosyal medya ve televizyonda palyaço gösterisi var

Eski ABD başkanı Barack Obama “Sosyal medya ve televizyonda bir tür palyaço gösterisi yaşanıyor” dedi.

Barack Obama. Fotoğraf: Wikimedia Commons

Aşırı sağcı Patriot News yayın organının hazırladığı bir videoda ABD Başkanı Donald Trump’ın Joe Biden’a kaybettiği 2020 ABD başkanlık seçimlerinin ‘hileli’ olduğu iddiası gündeme getiriliyordu.

Videonun sonundaysa ülkenin ilk siyah başkanı olan Obama ve eski first lady Michelle Obama insansı maymunlar olarak gösteriliyordu. Bu benzetme, tarihsel olarak siyahları insanlık dışı gösterip aşağılamak için kullanılıyor ve bu nedenle de ırkçı kabul ediliyor.

Trump’ın Truth Social hesabından paylaşılan video yoğun tepkilerin ardından 6 Şubat’ta yaklaşık 14 saat yayında kaldıktan sonra silindi. ABD başkanı Obama çiftini hedef alan ırkçı video nedeniyle özür dilemeyi reddetti. “Hata yapmadım” dedi.

Obama podcast yayıncısı Brian Tyler Cohen’e konuştu, Trump’ın Amerikan Truth Social hesabından paylaşılan tartışmalı videoya tepki gösterdi.

Obama, sert siyasi dilin özellikle sosyal medya ve televizyon tartışmalarında yaygınlaştığını belirterek şöyle konuştu:

“Sosyal medyada ve televizyonda bir tür palyaço gösterisi yaşanıyor. Gerçek olan şu ki eskiden makamın gerektirdiği nezaket, saygı ve ölçülülük duygusuna sahip olması beklenen kişilerde artık utanç hissi de kalmamış gibi görünüyor. Bu kayboldu.”

Yoğun tepkilerin ardından: Trump, Obama çiftinin maymuna benzetildiği videoyu sildi

Trump ‘Obama videosu’ nedeniyle özür dilemeyecek: Hata yapmadım

Siyasette ‘shitpost’ devri: Beyaz Saray’ın paylaştığı yapay zekayla üretilmiş 10 görsel