Türk Hava Yolları’nda görev yapan kabin amirinin Japonya’da otel odasında hayatını kaybetmesiyle ilgili mahkeme sonuçlandı.

Temsili fotoğraf: DHA
Kabin amiri Zeynep Sema Müstecaplıoğlu, 9 Mart 2013 tarihinde İstanbul-Osaka seferinin ardından konakladığı otelde, beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmişti.
İHA’nın haberine göre, üç yıl süren hukuk mücadelesi sonrası, Adli Tıp Kurumu’nun iş stresine bağlı beyin kanaması teşhisiyle, mahkeme THY çalışanı Zeynep Sema Müstecaplıoğlu’nun ölümü hakkında ‘iş kazası’ kararı verdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin incelemesi sonucu, vefat nedeniyle iş arasında bağ olmadığı öne sürülmüş ve ‘iş kazası’ değerlendirmesi yapılmamıştı. Kabin memurunun ailesi, ölümün iş cinayeti olduğunun tespiti talebiyle SGK ve THY aleyhine Bakırköy 18. İş Mahkemesine dava açmıştı.
SGK ve THY davanın reddini istedi
Mahkeme dosyasındaki dilekçelerde, THY’de uzun uçuşlar sonrası dinlenme sürelerinin 48 saatten 24 saate kadar düşürüldüğüne değinildi.
Dinlenme sürelerinin uçağın piste konmasıyla başladığı vurgulanan dilekçelerde, personele net dinlenme süresi olarak ancak 13-14 saat kaldığı işaret edilirken, buna yüksek irtifa ve kabin içi basıncındaki değişikliklerin eklenmesinin Müstecaplıoğlu’nun vefatını kaçınılmaz kıldığı savunuldu.
SGK’nın avukatı ise, kabin amirinin ölümüyle yaptığı iş arasında bağ olmadığını öne sürerek davanın reddini talep etti. THY avukatı ise gerekli önlemlerin alındığını ve ölümde THY’nin sorumluluğu olmadığını aktararak yine davanın reddini istedi.
Mahkemenin talep ettiği 29 Temmuz 2015 tarihli Adli Tıp raporu ise stresin beyin kanamasında kolaylaştırıcı etkisinin olabileceğini ortaya koydu.
28 Nisan 2016 tarihli bilirkişi raporu da ‘sigortalının asıl işini yapmaksızın geçen zaman birimi içinde uğradığı tüm kazaların, iş kazası olarak kabulünün gerekeceğini’ belirtti.
Kararını açıklayan mahkeme, kabin amirinin işverenin emir ve talimatları doğrultusunda hareket ederken beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdiğini belirtti ve ölüm için ‘iş kazası’ olarak kabulüne karar verdi.
İş sırasında ya da işe bağlı sebeplerle gerçekleşen ölümler hukuk dilinde ‘iş kazası’ olarak tanımlanırken, İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) başta olmak üzere işçi ölümlerini raporlaştıran birçok kurum, ‘iş cinayeti’ tanımlamasını kullanıyor.