Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhalefetin destek verdiği gensoru önergesinin ardından dün hükümetin düşmesi üzerine Başbakan Michel Barnier’nin istifasını onayladı.
Macron, 574 milletvekilinden 331’inin gensoru önergesine destek vermesinin ardından hükümetinin düşmesi üzerine Başbakan Barnier’nin istifasını kabul etti.
Hükümetin düşmesiyle Macron ’24 saat içinde yeni bir başbakan atamak istediğini’ söylemişti.
Ancak ertesi akşam konuşan Macron, başbakan atamasını gelecek günlerde yapacağını belirtti ve meclisi feshederek erken genel seçime gitme kararını savundu.
Macron ayrıca, aşırı sağcıların ve solcuların birleşerek Barnier hükümetini düşürdüğünü, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin de gensoru önergesine destek vererek ‘basitçe düzensizliği’ seçtiğini söyledi.
Yeni bir başbakan atanana kadar Barnier ve kabinesi, siyasi bir karara adım atmaksızın hükümetin rutin işlerini görmeyi sürdürecek.
Macron, temmuz seçimlerinde en fazla oyu elde eden solcu NFP ittifakı yerine meclisin en küçük siyasi partilerinden Cumhuriyetçiler’den (LR) Barnier’yi 5 Eylül’de başbakan atamıştı. Dün yapılan gensoru oylamasının ardından ülkede Beşinci Cumhuriyet döneminde, 1962’den sonra ilk kez bir hükümet muhalefetin güvenoyunu alamayarak düşmüştü.
Fransa’da hükümet nasıl düştü?
Fransa’da temmuzdaki erken genel seçimin galibi olan sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, Macron tarafından göreve getirilen Barnier ve hükümetinin aşırı sağ ile işbirliği içinde olduğunu savunuyordu.
Ülkeyi üç aydır yöneten Barnier hükümeti, NFP tarafından özellikle sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki açıklamalarıyla aşırı sağa yaklaşmakla itham ediliyordu.
Barnier hükümetinin elinde salt çoğunluk olmadığından mecliste yasama faaliyetlerine devam edebilmek için aşırı sağcı RN vekillerinin işbirliğine ihtiyaç duyuyordu.
Ancak solcu NFP tarafından sunulan gensoru önergesine, geçtiğimiz günlerde aşırı sağcı RN de lehte oy kullanmaya karar verdi.
Bunun nedeni, başbakanın, 2025 sağlık sigortası bütçesini mecliste oylama yapılmadan geçirmesini sağlayan Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasını devreye sokmasıydı. Daha öncesinde RN’nin Grup Başkan Vekili Marine Le Pen, başbakanın bu hamleyi yapması halinde partisinin gensoru önergesini destekleyeceğini açıklamıştı.
Böylece dünkü oylamada 331 milletvekilinin gensoru önergesine destek vermesiyle gerekli sayı olan 288 aşılmış, hükümet düşmüştü.