Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘İmralı zabıtları‘ haberi nedeniyle Milliyet’in sahibi Erdoğan Demirören’i ağlattığı öne sürülen ses kayıtları, Türkiye basınındaki ‘patron gazeteciliği‘ eğilimini bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin basın özgürlüğü tarihine kara bir leke olarak geçecek haber sadece dört gazetenin 1’inci sayfasında yer bulurken, hükümete yakın olanların yanı sıra Aydın Doğan, Demirören ve Turgay Ciner’in ‘patronluğu’ndaki gazeteler haberi 1’inci sayfadan vermeye ‘değer görmedi.‘
Aydın Doğan tapeleri ayrı, Demirören ayrı
Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Radikal ve Hürriyet, Erdoğan’ın bir davaya patronları aleyhine müdahale ettiği iddiasını içeren tapeyi satır satır yayımlamıştı. Aynı şekilde Posta gazetesi de iddiaya geniş yer ayırmıştı. Ancak ‘Biat Zabıtları‘ üç gazetede de tek satır yer bulmadı. Hürriyet’in zabıtları yayımlamayıp Erdoğan’ın yaklaşık iki saat sonra yaptığı “YouTube ve Facebook’u kapatabiliriz” açıklamasını 1’inci sayfasına ‘yetiştirmesi‘ dikkat çekti.
Milliyet ve Vatan’da sessizlik
Demirören’in 2010’da Doğan’dan satın aldığı Milliyet ve Vatan da, patronlarının Erdoğan’ın hakaretleri karşısında ağladığı öne sürülen ses kayıtları ‘haliyle‘ 1’inci sayfalarına taşıyamadı.
‘Alo Fatih’ bulaşmadı
Patronu Turgay Ciner’e atfedilen ses kayıtlarının yanı sıra ‘Alo Fatih‘in de tokadını yemiş HaberTurk, ‘Biat Zabıtları‘na hiç bulaşmadı.
‘Cemaat medyası’nda da yok
Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın Zaman ve Bugün gazeteleri de haberi 1’inci sayfalarından görmedi.
‘İktidar medyası’ ne yaptı?
Hükümetin ‘patronluğundaki‘ gazetelere gelince… Star, Yeni Şafak, Sabah, Akşam, Güneş, Takvim ve Türkiye gazeteleri haberi 1’inci sayfalarından vermedi. Öte yandan, Sabah, Akşam ve Türkiye gece manşet yıkıp Erdoğan’ın aHaber-ATV ortak yayınını 1’inci sayfaya ‘yetiştirmişti‘.
‘Biat tapeleri’
Erdoğan’ın Demirören’i ağlattığını ‘gören‘lere gelince… DİKEN, haberi 1’inci sayfasında manşete taşıdı.
‘Bu son olsun…’
Birgün ve Sözcü de haberi manşetten verdi. Birgün, ‘Doğarken ağladı insan, bu son olsun son‘ gibi çarpıcı bir başlık kullandı. Sözcü’yse, ‘Alo Fatih’ten sonra şimdi de ‘Alo Erdoğan’ vakası, Tayyip’in fırça attığı medya patronu ağladı’ ifadelerini kullandı.
İki gazetede daha yer bulabildi…
Cumhuriyet ve Taraf da habere 1’inci sayfalarından yer verdi.
Gazetelerin yayınları, söz konusu patronlara ait televizyonlara da aynen yansıdı. Doğan’a ait CNNTurk ve Ciner’e ait HaberTurk gibi Ferit Şahenk’in NTV’si de söz konusu ses kayıtlarına ilişkin hiçbir haber yapmadı.